22-31

Ble dekket av Herman Folvik

Hei og velkommen til livedekning av dagens VM-finale i håndball. Avkast er 17.30.
    Hans Lindberg - høyrekant på Füchse Berlin - er kommet inn i den danske troppen til VM-finalen mot Norge søndag ettermiddag. Han ble skadet tidlig i turneringen, men er nå frisk og rask og tilbake. Lasse Svan er Danmarks førstevalg på høyrekanten. Han startet VM middelmådig, men har vært meget sterk de siste kampene.
    Lagene møttes i gruppespillet. Da vant Danmark 30-27. I dag ønsker vi revansje.
    Norge og Danmark har spilt mot hverandre 129 ganger. Danmark har vunnet hele 82 av kampene. Norge har 36 seirer. 11 har endt uavgjort.
    Ser vi på de seks siste kampene siden 2016 har Danmark fire seire, Norge to.
    Danmark har vært i VM-finalen tre ganger tidligere - alle ganger endte det med tap: I 1967, i 2011 og i 2013. For Mikkel Hansen er det hans tredje VM-finale.
    Mange av de danske og norske spillerne kjenner hverandre godt. Mange spiller på klubb sammen. Som de to største stjernen: Sander Sagosen og Mikkel Hansen. De spiller i PSG. De blir omtalt som verdens beste spillere. Hansen herjet med Norge i kampen forrige uke. Det må vi hindre i dag.
    Kampen vises på TV 3.
    Christian Berge mener at Rasmus Lauge var Danmarks beste i gruppespillfinalen mot Norge for halvannen uke siden. Han er veldig tent etter å ha misset de to siste danske finalene på grunn av skader: EM 2014 og OL 2016.
    Sander Sagosen har hatt en kjempeturnering - selv om han ikke lyktes i den første kampen mot Danmark. Han har ifølge den offisielle VM-statistikken 48 assists - mest av alle i hele mesterskapet. Mikkel Hansen har til sammenligning 33 assists til nå.
    Den danske avisen BT har sveipet over de største norske nettavisene, NRK, VG og TV2, og fastslår at "den ellers håndboldgale nation ser ikke ud til at være i lige så stor håndboldekstase, som vi er i Danmark. Alle tre har lige nu mere fokus på skiløb."
    Norge stiller med følgende lag: Torbjørn Bergerud starter i mål, og fra venstre mot høyre, er dette de seks utespillerne: Magnus Jøndal, Sander Sagosen, Christian O'Sullivan, Magnus Gullerud, Magnus Abelvik Rød og Kristian Bjørnsen.
    Den danske keeperen Niklas Landin avslører for VG at han har en viss link til Norge. - Min kones søster er gift med en nordmann og bor i Bergen. Keeperstjernen, som til daglig spiller i storlaget Kiel, scoret to (!) ganger i semifinalen mot Frankrike.
    Mikkel Hansen er lett å kjenne igjen med sitt lange hår. Når VG spør ham om hvorfor han har langt hår, svarer han: - Det er fordi jeg liker langt hår. Jeg har hatt kort hår, og det var ingen stor suksess. Dessuten vokser håret mitt fort, så jeg måtte i så fall til frisøren hele tiden. Når NRK følger opp med å spørre hvor mange bandebånd han har, er svaret: - Nok!
    Morten Olsen, som storspilte mot Frankrike, kommer inn i den danske startoppstillingen mot Norge. Han bytter i forsvar med Henrik Møllgaard. Ellers starter Danmark med Niklas Landin i mål, broren Magnus på venstrekant, Mikkel Hansen på venstreback, Rasmus Lauge som playmaker, Morten Olsen på høyreback og Lasse Svan på høyrekant. Anders Zachariassen spiller strek.
    Lagene er i gang med oppvarmingen til den store finalen. Norge tapte VM-finalen for to år siden. Nå er det nye muligheter.
    Da er vi ti minutter unna den store festen. Dette blir spennende.
    Norge kommer på banen til pipekonsert fra den danske fansen i Herning.
    Langt mer populært i hallen når det danske laget blir presentert
    Den norske nasjonalsangen runger ut. Berge smiler underveis i tonene.
    Kronprisensen og kronprisessen av Danmark er på plass, det samme er Erna Solberg og Trine Skei Grande.
    Det høres også når Danmark synger sin nasjonalsang i en fullsatt håndballhall til VM-finale på hjemmebane.
    En siste teamtalk før avkast på benken. Berge klapper og tenner sine spillere.
    Danmark spiller i hvitt og rødt. Norge spiller i blått og rødt.
    Kampen er i gang! VM-gullet står på spill. Kom igjen nå, Norge!
    Danmark og Mikkel Hansen får straffekast i første angrep.
    Mikkel Hansen brenner den første straffen! Den går mellom beina til keeper Bergerud, men spretter i tverrliggeren og ut
    Mål for Norge!
    Norge 1 - 0 Danmark
    Sagosen sender Norge foran! Han fikk en dårlig start i gruppespillskampen mot Danmark. Nå starter han festen.
    2'
    Mål for Danmark!
    Norge 1 - 1 Danmark
    Mikkel Hansen utligner
    3'
    Norge 2 - 1 Danmark
    Abelvik Rød løper inn 2-1 rett etter Danmarks utligning. Så mye kraft i det angrepet.
    3'
    Norge 2 - 2 Danmark
    Olsen utligner
    3'
    Vi skal være veldig glad for at Magnus Abelvik Rød er spilleklar etter trøkken han fikk i semifinalen
    Norge 3 - 2 Danmark
    Jøndal treffer fra kanten. Vi fortsetter å være effektive i angrep.
    4'
    Norge 3 - 3 Danmark
    Lauge scorer, men får seg en smell. Dommerne stopper tiden.
    4'
    Veldig jevnt i starten. Norge har kommet bra i gang.
    Gult kort til danske Zachariassen for å holde i Sagosen
    Myrhol vinner straffe til Norge. Mollgaard får kampens første utvisning.
    Nei... Jøndal treffer stolpen og stolpen ut.... Marginalt.
    Bergerud stopper Mikkel Hansen fra skrå vinkel
    Norge 3 - 4 Danmark
    Mensah sender Danmark foran for første gang i kampen.
    7'
    Bjørnsen får to minutter etter scoringen.
    Da står det 1-1 i to minuttere.
    Norge 4 - 4 Danmark
    Nydelig assist av Sagosen. Fin scoring av Jøndal. Nydelig.
    7'
    Bergerud tar et skudd fra Olsen, men Danmark vinner returen.
    Norge 4 - 5 Danmark
    Lasse Svan med sitt første mål. Han har hatt et strålende VM
    8'
    Tangen bommer fra kanten. Landin står sterkt i det danske buret der. Han er voldsomt myk i beina
    Norge 4 - 6 Danmark
    Hansen scorer når han får plass
    10'
    Norge 5 - 6 Danmark
    Jøndal scorer i en rask ankomst
    10'
    Ti minutter unnagjort. Veldig jevnt. Veldig spennende.
    Norge 5 - 7 Danmark
    Stolpe inn for Mensah...
    11'
    Sagosen bommer og får ikke straffe.....
    Rød holder i Hansen. Gult kort
    Norge 5 - 8 Danmark
    Ouf. Danmark begynner å få luke. Svan som scorer igjen.
    12'
    Abelvik Rød skyter i blokka, men tas av Landin. Dansken får to minutter. Dette overtallet må vi bruke godt
    Abelvik Rød bommer med et innspill... Aj, aj, aj...
    Kritisk fase for Norge nå etter en bra start. Vi er i trøbbel nå.
    Sagosen stopper sin klubbkompis fra Paris, Hansen.
    Norge 5 - 9 Danmark
    Nydelig scoring av Danmark. Nå er vi på etterskudd.
    14'
    Abelvik Rød bommer på nytt innspill. Christian Berge tar time-out.
    Vi har unnagjort et drøyt kvarter. Danmark har festet grepet.
    Bølgen går blant den danske fansen.
    Norge 6 - 9 Danmark
    Bjørnsen reduserer. Bra!
    15'
    Norge 6 - 10 Danmark
    Danmark spiller altfor raskt for det norske forsvaret....
    15'
    Sagosen klemmer til, men Landin redder. NEI!
    Etter ti gode åpningsminutter, har de siste fem minuttene vært veldig tunge for Norge.
    JA! Redning etter skudd fra Mensah.
    Christensen har kommet inn i det norske målet
    Norge 7 - 10 Danmark
    JA! Sagosen får ballen i mål gjennom beina på keeper!
    17'
    Danmark tar time-out. 17 minutter av de første 30 er unnagjort.
    Berge mener vi taper for mye dueller defensivt. Han krever at vi flytter beina raskere i forsvar.
    Mikkel Hansen kaster borte ballen. Uvant
    Så skyter Abelvik Rød veldig fort. Det reddes.... Kom skuddet for fort?
    Christansen redder fra Mikkel Hansen! Det er enormt viktig!
    Norge får straffe.
    Norge 8 - 10 Danmark
    Sagosen dundrer ballen i krysset.
    19'
    Herlig! Da er vi to mål nærmere enn vi var for få minutter siden.
    Norge 8 - 11 Danmark
    Olsen finter ut det norske forsvaret og scorer
    20'
    Ny bom fra Abelvik Rød. Han har ikke vært til å kjenne igjen i denne finalen.
    JA!! For en redning av Christensen. Han har vært meget bra etter han kom inn. Foto: Bjørn S. Delebekk
    Abelvik Rød blir byttet ut med Tangen
    NEI! Vi gjør feil i angrep. Danmark får ballen
    Tominutter på Johannessen. Uff. Han river i en danske
    Norge 8 - 12 Danmark
    Lauge finner hull i det norske forsvaret og scorer enkelt.
    22'
    O'Sullivan skaffer Norge straffe
    Sagosen misbrukker straffen... Dette har vi ikke råd til
    Sagosen med ny bom og Danmark kontrer
    Norge 8 - 13 Danmark
    Lauge scorer sitt tredje mål.
    24'
    Norge 9 - 13 Danmark
    JA! Sagosen treffer igjen etter et par bom.
    24'
    Norge 9 - 14 Danmark
    Zachariassen sender det danske publikum til himmels. Det er hull i det norske forsvaret gang på gang. Christian Berge ser forbanna ut
    24'
    Seks minutter til pause. La oss knappe innpå et par mål
    Tominutter på Zachariassen. Bruk dette overtallet godt, Norge!
    Norge 10 - 14 Danmark
    JA! Bjørnsen finner veien til mål fra kanten.
    25'
    Nei... Tangen blir utvist i to minutter.
    Danmark får straffe... Men vi slipper ny utvisning.
    Norge 10 - 15 Danmark
    Hansen scorer etter et par raske finter.
    27'
    Nei! Stolpe ut fra Bjørnsen på en stor sjanse. Uff.
    Norge har truffet på 10 av 19 skudd. Danmark har scoret på 15 av 21.
    Norge 10 - 16 Danmark
    Landin øker luken til seks mål. Dette begynner å bli en trist finale for Norge.
    28'
    Norge 10 - 17 Danmark
    Vi roter bort ballen i angrep og Danmark scorer i åpent mål. Mensah som scorer. Nå er det full norsk krise.
    28'
    Ny norsk bom i angrep. O'Sullivans skudd blir keepermat for Landin.
    Ett minutt igjen av omgangen.
    Norge 11 - 17 Danmark
    Jøndal treffer på en kontring! Godt.
    30'
    Danmark rekker et siste angrep denne omgangen
    Norge 11 - 18 Danmark
    PANG! Fra Lauge. Et vidunderlig skudd.
    30'
    Første omgang er unnagjort. Omgangen har vært en meget tung opplevelse for Norge. Vi startet bra og hang fint med de første ti minuttene. Siden har Danmark økt ledelsen jevnt og trutt.
    Vi sliter litt bakover og vi sliter litt framover.
    Syv mål er ikke helt umulig i håndball. Men Danmark fremstår så gode og solide at håpet virker lite. Vi trenger et mirakel i Herning nå. Kom igjen, Sander Sagosen! Foto: Bjørn S. Delebekk
    La oss håpe at Christian Berge tryller fram noen magiske trolldomsord i garderoben nå. Foto: Bjørn S. Delebekk
    Straks klart for andre omgang. Kan vi håpe på å stilne den dansken festen?
    Den danske hallen koker før avkast. Det er klart at Danmark har en stor fordel
    Vi er i gang med andre omgang. Kom igjen nå, gutter
    Johannessen skyter via Landin og over
    Norge 11 - 19 Danmark
    Lasse Svan kontrer heller inn 19-11.
    31'
    Norge 12 - 19 Danmark
    Jøndal bommer fra skrå vinkel, men Myrhol scorer på returen. Bra!
    32'
    Norge 12 - 20 Danmark
    Mikkel Hansen scorer for fjerde gang i kveld.
    32'
    Abelvik Rød setter Bjørnsen fint opp. Dessverre bommer Bjørnsen...
    Bergerud med fin redning etter skudd fra kanten.
    Norge 13 - 20 Danmark
    Johannessen dundrer inn 13-20. Hans første mål for finalen.
    34'
    Norge 13 - 21 Danmark
    Et vanvittig skudd fra Mensah!
    35'
    Spenningen virker å bli mindre og mindre. Håpet til Norge blir svakere og svakere. Foto: Bjørn. S. Delebekk
    Skudd fra Sagosen. Det går like utenfor. Uff...
    Landin med en strålende redning på Myrhol
    Stor pipekonsert når Norge har ballen
    Det pipes ekstra mye på Sander Sagosen, Norges store stjerne
    Bjornsen bommer på en gigasjanse fra kanten. Heldigvis får vi straffe
    Norge 14 - 21 Danmark
    Jøndal er kald og får straffen i mål.
    39'
    Norge 15 - 21 Danmark
    Reinkind setter 15-21 via stolpen og i mål!
    40'
    Danmark tar time-out. Vi har faktisk tatt innpå ett mål i andre omgang
    Sagosen kjefter på Mensah som går i bakken
    Mensah skyter i stolpen og ut! Det liker vi
    Norge 15 - 22 Danmark
    Sagosen blir blokkert i angrep. Lauge kontrer og øker den danske ledelsen
    41'
    Norge har alltid slitt mot Danmark. Det fortsetter. Den røde pølsa viser seg kraftigere enn den norske fårikålen.
    Ny norsk bom i angrep.
    Norge 15 - 23 Danmark
    Hansen! For en spiller.
    43'
    Denne finalen ser ut til å bli et antiklimaks på VM sett med norske øyner
    Stolpe ut på en gigamulighet for Reinkind. Nei og nei
    Svan snapper ballen fra Sagosen etter en svak pasning fra Reinkind
    Danmark er i ferd med å innkassere sitt første VM-gull. Denne finalen ble nok enklere enn de hadde drømt om
    Norge 15 - 24 Danmark
    Ny dansk scoring. Norge tar time-out
    45'
    Vi var syv mål bak ved pause. Nå er vi ni mål bak etter 15 av 30 minutter i andre omgang
    Norge 15 - 25 Danmark
    Ouf. Landin scorer. Vi er ti mål bak. Nei og nei.
    46'
    Norge 15 - 26 Danmark
    Hansen har nå scoret seks mål i finalen
    48'
    Christian Berge ser nedtrykt ut på sidelinjen. To VM-finaler på rad. To tap.
    Norge 16 - 26 Danmark
    Jøndal er til å stole på. Scorer på nesten alt.
    48'
    Niklas Landin er i en klasse for seg. For en keeper. Stopper Reinkind
    Norge 16 - 27 Danmark
    Olsen øker! 11 mål foran nå...
    51'
    Norge 17 - 27 Danmark
    Jøndal er så sikker!
    51'
    Danmark får straffekast
    Norge 17 - 28 Danmark
    Mikkel Hansen brøler etter straffescoring.
    53'
    Norge 18 - 28 Danmark
    Fint mål av Johannessen.
    53'
    Syv minutter igjen av finalen nå. Vi må gjøre det penest mulig
    Norge 18 - 29 Danmark
    Nydelig mål av Zachariassen
    54'
    Norge 19 - 29 Danmark
    Jøndal scorer igjen. Nå har han syv mål.
    55'
    "Vi er røde, vi er hvide" synger de festglade danskene
    Norge 19 - 30 Danmark
    Olsen skyter ned i hjørnet. Christensen rekker ikke bort.
    55'
    Mikkel Hansen feirer voldsomt på benken og klemmer alle spillerne. Her er han i duell med PSG-lagkamerat Sander Sagosen. Foto: Bjørn S. Delebekk
    Danmark setter inn på alle reservene som ikke har fått spille så mye i kampen
    Norge 20 - 30 Danmark
    Jøndal igjen. Åtte mål på ti skudd
    57'
    Norge 21 - 30 Danmark
    Johannessen sørger for to norske scoringer på rad.
    58'
    Ett minutt igjen nå.
    Norge 22 - 30 Danmark
    Jøndal med fin lobb. Ni mål nå.
    60'
    Norge 22 - 31 Danmark
    Prikken over i-en
    60'
    Tiden ebber ut. Danmark har utklasset Norge. Vi var i nærheten av verdensmesterne i ti minutter. Siden har dette blitt en dansk superfest
    Det er over! Danmark vinner 31-22. For en gangs skyld var det ikke deilig å være norsk i Danmark.
    Gratulerer så mye til Danmark med overlegen gull! Vi gratulerer Norge med sølv og et godt VM. Vi kommer så mye sterkere tilbake igjen! Vi har fortsatt et ungt lag med fremtiden for seg.