0-1
van Dijk90'+3 (Str.)

Ble dekket av Andreas Jørgensen

Hei og velkommen til livedekningen av EM-kvalifiseringskampen mellom Hellas og Nederland.
    Dette er en svært viktig kamp for Norges sjanser til å få en plass i Nations League-playoff. Det er en ekstrasjanse for å kvalifisere seg til EM i Tyskland neste år.
    Norges 0-1-tap for Spania søndag betyr at det ikke lenger er mulig å kvalifisere seg direkte til EM, og Norges siste håp er med det Nations League-playoff.
    Også sannsynligheten for det begynner å bli liten. Akkurat nå er det 10,6 prosent sjanse for at Norge kvalifiserer seg til EM gjennom playoff, ifølge VGS EM-kalkulator. Den kan du sjekke ut her: https://www.vg.no/spesial/2023/norges-vei-til-fotball-em/
    Norge er avhengig av resultatene i flere kvalikgrupper, blant annet i gruppe B, med Hellas og Nederland. De to nasjonene kjemper om andreplass i gruppen mens Frankrike har stukket av for lengst på førsteplass.
    For Norges del er håpet at Nederland vinner gruppen og kvalifiserer seg direkte. Det fordi Norge trenger at minst 16 av 22 lag som ligger foran Norge på Nations League-kvalifiseringen kvalifiserer seg direkte. De nasjonene som ligger foran Norge og ikke kvalifiserer seg direkte, vil være foran i køen for playoff-plass.
    Hellas har så langt gjort en meget god kvalik og står med fire seiere og to tap. Nederland på sin side ligger tre poeng bak, men har riktignok spilt én kamp mindre.
    VG Live svarer
    Ismail
    Hei Andreas.. kvaliserer ikke man direkte v å havne på 2plass ?
    Jo, det stemmer!
    Hellas spiller seg fint ned langs Nederlands høyre side.
    4'
    Så slår de et innlegg som Virgil van Dijk stanger unna. Det må han gjerne fortsette med. Det er viktig for Norge at han og resten av Nederland-forsvaret holder unna!
    5'
    Utd in the mud
    Hei Andreas! Kan Norge gå videre vi nations league?
    Ja, Norge går til EM dersom de går til Nations League-playoff og vinner den.
    Her kommer Bergwijn for Nederland.
    7'
    Hindres like før Hellas' 16-meter.
    7'
    Det hadde ikke vært dumt for Norge om han kan sette et par mål for Nederland i kveld.
    7'
    Frispark til Hellas.
    8'
    Ioannidis prøver et innlegg for Hellas. Det går i nettveggen.
    9'
    12'
    Gult kort til Nederland
    Lutsharel Geertruida
    13'
    Gult kort til Hellas
    Dimitris Kourbelis
    13'
    Tsimikas banker frisparket på bakerste. Mavropanos får til en avslutning på mål med hodet, men rett i klypene på Nederlands keeper Bart Verbruggen.
    14'
    Kenny
    Hvis Nederland vinner, er da håpet ute for Norge?
    Nei. Da har Hellas og Nederland like mange poeng og Nederland har fremdeles to kamper igjen, mens Hellas har én. Det beste for Norge er om Nederland vinner denne kampen og kommer seg opp på andreplass i de to siste kampene. I tillegg er Norge avhengig av resultater i flere andre grupper.
    Det beste for Norges del er altså om Nederland vinner denne kampen.
    18'
    Så skal det VAR-sjekkes for en hands.
    19'
    Spill videre, sier den spanske dommeren Alejandro Jose Hernandez Hernandez.
    19'
    Det er en stor Nederland-mulighet. Reijnders skyter fra utsiden av Hellas-boksen. Like utenfor mål.
    19'
    Hjørnespark til Nederland
    20'
    Reijnders banker til igjen i en veldig lignende situasjon. Rett på Vlachodimos.
    21'
    21'
    Nederland har skrudd opp tempoet nå. Det er bra for Norge.
    21'
    Over alt og alle, men Nederland beholder ball.
    22'
    Nytt innlegg. Van Dijk lurer på bakerste, men kommer ikke høyt nok.
    22'
    Den pumpes inn innlegg fra nederlenderne nå, men det sitter ikke helt.
    23'
    Her kommer Nederland igjen!
    24'
    Ny corner til Nederland.
    24'
    Dette presset fra Nederland er positivt for Norge.
    24'
    Så pekes det på straffemerket. Nederland får straffe etter en kollisjon i 16-meteren. Det er Van Dijk som rives ned.
    25'
    Weghorst skal ta straffesparket.
    27'
    Nederland bommer på straffe!
    27'
    Weghorst bommer! Det er en meget god redning fra Vlachodimos det. Nederlenderne fortviler, og det gjør nok også Ståle Solbakken. 1-0 til Nederland her hadde vært veldig positivt for Norges EM-håp.
    28'
    Petros Mantalos
    28'
    Nederland opprettholder presset.
    30'
    Så kommer Hellas på en kontring.
    32'
    Innleggsforsøket fra Rota går langt utenfor mål. Rota roper på hjørnespark, men får ikke det.
    33'
    Simons prøver et skudd i motsatt ende som går et godt stykke til side for mål. Heller ikke han var hjørnesparket han vil ha.
    34'
    36'
    Kjører en kort variant, Nederland. Skuddforsøket fra Reijnders går i blokka.
    37'
    Hellas hiver seg ned for å blokkere et avslutningsforsøk fra Weghorst og lykkes med det.
    38'
    Så er det riktignok offside for Nederland.
    38'
    Antall stemmer: 3492
    Stor mulighet for Nederland! Bergwijn jager en langpasning og klemmer til på volley fra skrått hold. Vlachodimos får slått ut til corner.
    44'
    45'
    Får ingenting ut av det, Nederland.
    45'+1
    Det legges til fire minutter.
    45'+1
    45'+1
    Johnny Larsen
    Tror du Nederland klarer å ta 3 poeng her?
    De har i hvert fall vært det beste laget i førsteomgang, og har vært nærmest scoring. Det ville vært veldig bra med tanke på Norges EM-sjanser med nederlandsk seier i kveld!
    Nederland står høyt nå. Presser på for et mål før pause.
    45'+4
    Pause i Hellas. Nederland har vært det klart beste laget, og skulle også vært i ledelsen. Wout Weghorst fikk muligheten fra straffemerket, men Odysseas Vlachodimos gjorde en god redning. Dermed står det 0-0 enn så lenge. Det er et resultat man ikke er helt fornøyd med om man skal se på det med norske øyne. Det beste for Norges sjanse for å komme seg til EM er om Nederland tar tre poeng!
    Ismail
    Hvor mange andre lag enn Nederland r d best for Norge om direkte kvalisert Andreas?
    Spesielt Polen og Finland er nasjoner det holdes et ekstra godt øye med med tanke på direkte kvalifisering. De to er på skuddhold til å klare det. Kroatia og Israel er også lag Norge helst vil ha kvalifisert direkte.
    Spillerbytte - Nederland
    Inn: Donyell Malen
    Ut: Lutsharel Geertruida
    46'
    46'
    Hellas med en stygg feilpasning, og Nederland stormer i angrep! Bergwijn klinker knallhardt til, men Vlachodimos varter opp med en mesterlig redning.
    47'
    47'
    Nytt hjørnespark til Nederland.
    48'
    Så kommer Hellas på en visitt. Ioannidis sniker seg frem og snapper opp ballen foran Nathan Aké. Fra skrått hold skyter han ballen i nettveggen.
    50'
    Xavi Simons
    52'
    Nederland med nye gode muligheter innenfor Hellas' 16-meter, men nok en gang står Vlachodimos i veien.
    52'
    Nederland maler på her nå. Det ligger absolutt et mål i lufta.
    53'
    Frispark til Nederland.
    54'
    Martin
    Hvor kan man se kampen?
    Den vises kun på TV 2 Play.
    57'
    Så skal Hellas foreta seg bytter her.
    60'
    Spillerbytte - Hellas
    Inn: Andreas Bouchalakis
    Ut: Dimitris Kourbelis
    60'
    Inn: Taxiarchis Fountas
    Ut: Tasos Bakasetas
    61'
    Inn: Manolis Siopis
    Ut: Konstantinos Koulierakis
    61'
    Det skal også Nederland.
    62'
    Inn: Brian Brobbey
    Ut: Wout Weghorst
    62'
    Inn: Joey Veerman
    Ut: Xavi Simons
    63'
    Det tas grep fra begge hold!
    63'
    Så kommer Nederland på en kontring.
    63'
    Fountas sitt innlegg blokkeres.
    63'
    Det er ingen krise for Norge dersom det skulle ende uavgjort her da Nederland har to kamper igjen mens Hellas' siste er mot Frankrike, men det vil uten tvil se bedre ut.
    64'
    Hellas har jobbet seg litt inn i kampen her nå, og er nær ved å komme til et par gode muligheter. Det er ikke positivt for Norge som vil være best tjent med seier til Nederland.
    68'
    Nederland kommer seg til nok en god målsjanse etter et godt innlegg, men avslutningen på hodet fra Brobbey er for svak.
    69'
    70'
    Hellas kan kontre!
    70'
    ... men mislykkes med å spille ballen hurtig fremover.
    72'
    Snaut 20 minutter igjen her å gjøre det på for Nederland.
    72'
    Hjørnespark til Hellas
    73'
    Hjørnesparket heades ut av farlig sone.
    74'
    Inn: Micky Van de Ven
    Ut: Quilindschy Hartman
    74'
    74'
    Nytt frispark til Nederland. Brobbey felles.
    76'
    Panagiotis Retsos
    77'
    Inn: Giorgos Giakoumakis
    Ut: Giorgos Masouras
    77'
    Inn: Marten De Roon
    Ut: Mats Wieffer
    81'
    Inn: Vangelis Pavlidis
    Ut: Petros Mantalos
    81'
    Fryktelig lite flyt i spillet her nå. Det byttes og byttes.
    81'
    Men nå har begge lag gjort sine fem bytter.
    82'
    Oisann! Hellas bryter en stygg feilpasning og da går det fort fremover!
    83'
    Innlegget slås på hodet til Ioannidis som akkurat ikke hopper høyt nok til å få satt ballen på mål.
    84'
    Der puster nok både nederlendere og nordmenn lettet ut.
    84'
    Et mål til Hellas nå ville vært veldig dårlig nytt for Norge.
    84'
    Da kan Hellas i så fall klare seg med uavgjort mot Frankrike i siste kamp.
    85'
    Fountas har vært et friskt pust for Hellas etter at han kom inn. Skuddet fra innbytteren går i klypene på Verbruggen.
    88'
    Stig A.
    Hvem skal Nederland møte i de 2 siste kampene ?
    Irland og Gibraltar.
    Straffe til Nederland! Dumfries rives ned i gresset av innbytter Pavlidis på vei frem alene mot mål. Den ser klar ut den.
    89'
    VAR skal se på den.
    90'
    Og dommer skal ut og se på skjermen her!
    90'+1
    Det blir straffe!
    90'+1
    Van Dijk skal få muligheten!
    90'+2
    Det er imidlertid lagt til seks minutter.
    90'+3
    Nederland scorer på straffe!
    Hellas 0 - 1 Nederland
    Mål: Virgil van Dijk
    Det lyses med laser i øynene på den nederlandske kapteinen, men van Dijk er sikker! 1-0 og en veldig hjelpende hånd til Norge!
    90'+3
    90'+6
    Så gis det et rødt kort her, og det er vel til Hellas' trener.
    90'+9
    VAR skal se om det er nok en straffe til Nederland.
    90'+10
    Får ikke nummer to, Nederland.
    90'+10
    Der er det over i Hellas. Nederland sikrer 1-0-seier på tampen og knuser Hellas' EM-drøm. Nederland trenger nå bare seier mot Gibraltar i neste kamp for å være klare for EM i Tyskland neste år og det må et fotballmirakel til om Hellas skal klare det samme.
    At Nederland sikrer seg EM-plass er svært godt nytt for Norge. Nederland er nemlig én av nasjonene som ligger foran Norge på Nations League-rankingen og som Norge vil ha direkte kvalifisert. Les mer om det i VGs EM-kalkulator her: https://www.vg.no/spesial/2023/norges-vei-til-fotball-em/
    Takk for følget, og ha en fortsatt fin mandagskveld.