28-29

2 328
26 651

Ble dekket av Jostein Overvik

Du skal være hjertelig velkommen livedekningen av semifinalen. Det er Danmark-Norge i Boxen. Arenaen med plass til 15.000 tilskuere ligger omtrent midt på Jylland.
    Dette er den kvinnelige landslagshåndballens kanskje største klassiker. Norge og Danmark har møttes i rekke store kamper siden 1990-tallet.
    De to landslagene møttes sist i EM-finalen for 13 måneder side. Danmark førte lenge kampen i Slovenia, men til slutt vant Norge gullet med sluttsifrene 27-25. Nora Mørk og Katrine Lunde markerte seg som Norges enere i den første finalen mellom erkerivalene siden 2004.
    Finaleseieren over Danmark i fjor kom etter at Danmark fire dager før finalen hadde slått Norge 31-29 i avslutningen av hovedrunden i EM.
    Begge lag kommer til semifinalen med seks seire og ett tap i VM. Norge tapte 24-23 for Frankrike, mens Danmark gikk på et svært overraskende 27-26-tap for Japan.
    Målvakt Sandra Toft var sentral da Danmark vant sin kvartfinale 26-24 i Herning onsdag. Norge opplevde en kaotisk kvartfinale, men slo Nederland 30-23 i Trondheim Spektrum tirsdag. Kampens store spiller var Stine Skogrand med ni mål på like mange skudd.
    Danmark hadde sitt store tiår mellom 1994 og 2004. Da vant danskene tre OL-gull, tre EM-gull og et VM-gull. Siden har medaljeuttellingen vært langt svakere: Et EM-sølv og to-VM-bronse.
    Dagens norske landslagsspillere har en svært god statistikk mot Danmark. Norge har vunnet 18 av de 20 siste kampene siden 2014. Men merk deg at Danmark har vunnet to av de tre siste oppgjørene. Etter seieren i EM-hovedrunden ble Norge også slått 28-27 i Golden League i mars. Det er den siste kampen som er spilt mellom nasjonene.
    Bakspilleren Kristina Jørgensen er Danmarks toppscorer i VM med 35 mål (9 av dem på straffer). Venstrekant Emma Friis (26 mål), høyrekant Trine Østergaard Jensen (24 mål) og bakspiller Anne Mette Hansen (23 mål) har også markert seg sterkt i VM. I Danmarks tøffe forsvar spiller Kathrine Heindahl og søstrene Rikke og Sarah Iversen viktige roller sammen med Line Haugsted.
    De norske og danske spillerne kjenner hverandre svært godt. Hele 15 i den danske troppen har minst en norsk VM-spiller som lagvenninne i klubb. Landslagssjef Jesper Jensen (her med Vilde Ingstad) har i en årrekke trent mange av de beste norske spillerne. Til daglig er han sjef for Nora Mørk, Henny Reistad, Sanna Solberg-Isaksen og Kristine Breistøl i Esbjerg.
    Det er ikke meldt om skader eller sykdom i den norske VM-troppen.
    Antall stemmer: 1540
    Norge stiller med samme lag som i de siste kampene. Det betyr at VM-debutantene Olivia Lykke Nygaard og Maja Furu Sæteren ikke spiller.
    Katrine Lunde starter denne kampen i mål, selv om Silje Solberg-Østhassel har vært Norges beste keeper i VM. - To gode målvakter. Vi har prøvd å bruke begge i kampene, sier Thorir Hergeirsson til Viaplay. Han regner med at det også kan skje i kveld.
    Norge stiller med dette laget fra venstre i angrep: Camilla Herrem, Henny Reistad, Stine Bredal Oftedal, Maren Aardahl, Nora Mørk og Stine Skogrand. I forsvar kommer Ingvild Bakkerud inn for Mørk.
    Så har det oppstått dramatiske scener i Boxen. Danmarks keeper Althea Reinhardt skal ha fått en ball i ansiktet under oppvarmingen. - Hun er rasende, skriver danske B.T.
    Da er vi i gang!
    Mål for Danmark!
    Danmark 1 - 0 Norge
    Anne Mette Hansen.
    1'
    Reinhardt har ristet av seg smellen etter ballen i ansiktet og tar kampens første redning!
    Danmark 2 - 0 Norge
    Kathrine Heindahl.
    3'
    Mål for Norge!
    Danmark 2 - 1 Norge
    Henny Reistad.
    4'
    Og der sitter den! Henny Reistad setter Norges første mål.
    Det er mulig å høre kubjeller på tribunen. Nei, nei, nei - det var det danskene ville unngå! Sandra Toft var ikke fan av disse kubjellene før kampstart.
    Danmark 3 - 1 Norge
    4'
    Danmark 4 - 1 Norge
    5'
    Det er høylytt piping når Norge bygger opp et angrep. Danmark har helt klart kommet best i gang.
    Det har vært noen tunge fem minutter for Norge.
    Danmark 5 - 1 Norge
    Kathrine Heindal.
    7'
    Timeout
    7'
    Det norske forsvaret er ikke til å kjenne igjen. - Vi har blitt utspilt og utklasset, sier Viaplays Daniel Høglund.
    Timeout. Hergeirsson tar kommandoen i ringen.
    Timeout slutt
    7'
    Danmark 5 - 2 Norge
    Oftedal med underarmen!
    9'
    Måtte altså en underarm til for å få hull på Reinhardt i mål. Hun har vært en tøff nøtt å knekke til nå.
    Oftedal blir felt.
    10'
    Danmark 5 - 3 Norge
    Nora Mørk starter med 1/1!
    10'
    Danmark 5 - 4 Norge
    Oftedal!
    11'
    Danmark 6 - 4 Norge
    Emma Friis! Slår kontant tilbake!
    11'
    Danmark 7 - 4 Norge
    Line Haugsted.
    12'
    Danmark 8 - 4 Norge
    13'
    Oftedal skaffer en ny straffe!
    15'
    Danmark 8 - 5 Norge
    Mørk med 2/2!
    15'
    Brattset Dale litt for røff i duellen.
    15'
    Oftedal har stått frem i det som har vært en litt svak kamp forsvarsmessig av Norge. Se på viljen!
    Danmark 9 - 5 Norge
    Emma Friis er sikker fra syvmeteren.
    16'
    Danmark 10 - 5 Norge
    17'
    Thorir slår en del ut med armene. Vært bortpå delegaten i hallen også. Tror ikke han er veldig imponert over dømminga til nå. Danmark hadde en litt diskuterbar situasjon da de fikk kontring etter røff duell.
    Utvisning Danmark
    2 minutter
    Iversen må ut etter at Mørk deiser i bakken.
    17'
    Og Mørk star den selv!
    17'
    Mørk meller den i rammeverket!
    17'
    Oftedal bommer på åpent mål!
    Thorir er innbitt nå. Ikke særlig imponert, om man skal gjette etter ansiktsutrykket.
    Ferdig
    19'
    - Ta en liten pustepause nå, sier Thorir.
    Norge startet altså med Kathrine Lunde i mål, men hun hadde ikke en særlig god start. Nå har Silje Solberg inntatt målet.
    Danmark 10 - 6 Norge
    20'
    BANG! Henny Reistad kommer flygende!
    Utvisning Norge
    2 minutter
    Brattset Dale med tominutter.
    21'
    Straffekast til Danmark
    21'
    Danmark 11 - 6 Norge
    Kristina Jorgensen. Danmark bytter altså mellom straffeskytter Friis og Jorgensen.
    21'
    Danmark 11 - 7 Norge
    Reistad viser råskap nå! Banker den inn.
    21'
    Danmark 12 - 7 Norge
    Kontrollert lobb fra Friis. Ser litt for enkelt ut.
    21'
    2 minutter
    Jorgensen med tominutter.
    22'
    Skogrand går frem!
    22'
    Skogrand gjør sin første bom fra syvmeteren! Reinhardt står i ro som en legofigur.
    22'
    Ferdig
    23'
    Danmark 12 - 8 Norge
    Reistad igjen! Tar ansvar!
    23'
    Norge må altså vinne denne kampen for å komme seg til finalen.
    Ferdig
    24'
    Klarer Norge å slå Danmark etter denne åpningen?
    JA!
    44%
    Nei!
    56%
    Antall stemmer: 4059
    Reistad dunker i bakken, men det ser ut til at hun er ved godt mot. Setter seg på benken.
    Danmark 13 - 8 Norge
    Mie Hojlund.
    25'
    Danmark 14 - 8 Norge
    Burgaard.
    26'
    Sanna Solberg prøver seg på skudd, men Mathea Reinhardt fortsetter å stå som en gud!
    - Dette begynner å bli skikkelig alvorlig. Nå bør alarmbjellene gå, jenter, sier Høglund kontant.
    Norge er i kjempeproblemer! Straks er det pause. Spørs om man må koste seg på en ny timeout før den tid.
    Skogrand setter foten sin i feltet. Ser skuffet ut.
    27'
    Men Solberg leverer! Redder, før returen smeller i stangen.
    28'
    2 minutter
    28'
    Straffekast til Norge
    28'
    Danmark 14 - 9 Norge
    Mørk setter straffen!
    28'
    Svak statistikk på skudd på åpent mål. Dagens andre bom da Silje Solberg prøver seg.
    Norge har løftet seg litt i forsvar nå!
    Ferdig
    30'
    Norge har en kjempejobb foran seg i andre omgang. Det skjer etter at danskene nærmest sjokkerte de norske spillerne i åpningsminuttene. Målvakt Althea Reinhardt i alle fall vunnet duellen over best redningsprosent etter denne omgangen. Spørs hva Thorir, Mørk og co. finner på i pausen.
    - Kanskje verste omgangen jeg har sett på lang, lang, tid, sier Erevik i Viaplays studio i pausen. Han får støtte av Dyhre Breivang, som mener at "midtforsvaret henger overhodet ikke sammen".
    - Vi begynner på verst tenkelige vis, sier Høglund.
    Assistenttrener Tonje Larsen mener at laget "må skjerpe seg. Vi er stresset og skal ta alle dueller hele tiden".
    2 minutter
    32'
    Danmark 14 - 10 Norge
    Camilla Herrem!
    32'
    Danmark 14 - 11 Norge
    Rushfeldt Deila scorer!
    33'
    Ferdig
    34'
    Althea Reinhardt står som en vegg! Oftedal finter seg forbi, men det hjelper ingenting på den danske målvakten.
    Danmark 14 - 12 Norge
    35'
    Norge har våknet nå!
    Herrem går på kontring, men Reinhardt stopper nok et skudd.
    Danmark 15 - 12 Norge
    Anne Mette Hansen bryter gjennom forsvaret.
    37'
    Danmarks Kathrine Heindahl blir løftet av banen. Fikk Rushfeldt Deila over seg. Hun gråter.
    Danmark 16 - 12 Norge
    Forsvaret sprekker opp.
    39'
    Danmark 16 - 13 Norge
    Norge kjører tempo etter scoringen. Henny Reistad.
    39'
    Danmark 16 - 14 Norge
    Oftedal setter den i nettet!
    40'
    Danmark 17 - 14 Norge
    Anne Mette Hansen får tid og rom.
    42'
    Danmark 17 - 15 Norge
    Oftedal!
    42'
    Stine Bredal Oftedal står frem i angrep! Hun virker heltent og energien smitter av på lagvenninnene.
    Danmark 18 - 15 Norge
    Louise Burgaard.
    44'
    Reistad setter den i nettet!
    45'
    Henny Reistad og Stine Bredal Oftedal skiller seg ordentlig ut i angrep nå. Fortsetter de slik kan det se lyst ut for Norge sin del! Treffer på det meste som er.
    Reistad stiller seg opp.
    46'
    Mørk ligger nede! Slår ansiktet i parketten etter et skudd.
    Danmark 18 - 17 Norge
    Reistad er sikker! Sender avgårde et kaldt skudd.
    47'
    Danmark tar timeout.
    47'
    47'
    - Fortsett, fortsett, fortsett! Roper Mørk i timeouten. - Nå er vi der, følger Oftedal opp med.
    Danmark 19 - 17 Norge
    47'
    2 minutter
    48'
    Ser ut til at Norge har momentum nå. Dette blir en kamp mot klokken!
    Gult kort til Danmark
    Danmarks trener, Jesper Jensen, får gult kort.
    48'
    Danmark 19 - 18 Norge
    Henny Reistad nok en gang.
    48'
    Danmark 20 - 18 Norge
    Kristina Jorgensen.
    49'
    Danmark 20 - 19 Norge
    49'
    Ferdig
    50'
    Silje Solberg strekker armene i været etter å ha reddet Jorgensens forsøk.
    Solberg har passert Reinhardt i redningsprosent. Det lover godt, vel!
    Danmark 21 - 19 Norge
    Jorgensen med en vakker scoring.
    51'
    Danmark 21 - 20 Norge
    Aardahl setter ballen i åpent mål! Endelig!
    52'
    Silje Solberg tar kantavslutningen til Emma Friis.
    Norge spiller lange angrep nå. Oftedal tar skuddet, blir ingenting.
    Publikum har reist seg opp i Boxen! Mye rødt.
    Danmark 22 - 20 Norge
    Burgaard.
    54'
    Thorir tar timeout.
    55'
    55'
    Norge ligger altså under med to mål da det nærmer seg fem minutt igjen av kampen.
    Herrem prøver å sette skuddet mellom beina på Reinhardt, men den danske målvakten lar seg ikke lure.
    Danmark 22 - 21 Norge
    Norge tar ut keeperen, og lykkes med det! Stine Skogrand setter den i nettet!
    57'
    2 minutter
    58'
    Henny Reistad!
    58'
    FOR ET DRAMA! Herrem blir kontret på, ender i straffe!
    Danmark 22 - 22 Norge
    JADDA! Norge har tatt igjen ledelsen fra pause!
    58'
    Danmark har altså ledet fra første til 57. minutt. 57.28 for å være eksakt.
    Danmark 22 - 23 Norge
    59.04 går Norge opp i ledelsen av Sanna Solberg!
    60'
    - Jobb som noen gale, ropes det i Viaplays kommentatorstudio!
    Danske Jesper Jenssen tar timeout.
    60'
    60'
    Ferdig
    60'
    Nei, nei, nei! Syvmeter og utvisning! Sanna Solberg tråkker inne i feltet.
    2 minutter
    60'
    60'
    Danmark 23 - 23 Norge
    Den sitter.
    60'
    FOR ET DRAMA! Nå blir det ekstraomganger. Med andre ord: Det er ikke over ennå!
    VG Live svarer
    Daniel
    Hvorfor må de gjøre dette så spennende.?
    Det lurer jeg også på!
    GeHå
    Dette er ikke et spørsmål. Men detta var sjukt 🥳
    - Det må ha sneket seg inn en usikkerhet hos Danmark, sier Erevik. Danmark har altså vært i denne situasjonen flere ganger før. Hatt ledelsen, men måtte seg seg slått i sluttminuttene mot stormakten Norge. Skjer det igjen?!
    Isabella
    Hvor lange er ekstraomgangene?
    2 x 5 minutter!
    Ferdig
    63'
    Norge må belage seg på en spiller mindre i to minutter etter at Solberg fikk utvisning like før pause.
    FULL JUBEL! Solberg redder skuddet til Jorgensen.
    Norsk frikast. Halvt minutt til utvisningen er over.
    Marius
    Heiaaaaaaa Nooooorgeeeeee🇳🇴🇳🇴🇳🇴🇳🇴
    Ingstad skaffer straffe.
    64'
    Reistad prøver seg på langskudd!
    Da er Norge fulltalige igjen. Gikk greit med én mindre.
    Danmark 23 - 24 Norge
    Henny Reistad! JA, JA, JA!
    64'
    Danmark 24 - 24 Norge
    65'
    Danmark 24 - 25 Norge
    KAMPENS GIGANT! Henny Reistad!
    65'
    Danmark 25 - 25 Norge
    65'
    2. ekstraomgang
    Fjoh! Dette er nervepirrende. Lagene følger hverandre som katt og mus! Fem små minutter igjen.
    Herrem halter av banen. Har bandasje på høyre kne.
    Stillingen er altså 25-25. Beklager for våre tekniske problemer i toppen.
    Nora Mørk er upresis til Oftedal i angrepet. Dyrebar feil det!
    Danmark 25 - 26 Norge
    FOR EN FART OG FOR EN STYRKE! Henny Reistad løper hele banen og banker ballen i mål!
    67'
    Danmark 26 - 26 Norge
    Mie Hojlund banker ballen inn fra distanse! Sitt tredje fra dansken.
    67'
    Danmark 26 - 27 Norge
    GJETT HVEM? Reistad, selvsagt!
    68'
    Huff! Maren Aardahl får utvisning.
    2 minutter
    68'
    Jorgensen.
    68'
    Danmark 27 - 27 Norge
    Dansken treffer!
    68'
    Ingstad banker ballen i stolpen og får syvmeter!
    69'
    Danmark 27 - 28 Norge
    HENNY REISTAD!
    69'
    Oi, oi, oi! Drama! Det er klokketrøbbel i hallen. Klokken har altså stoppet! - Systemet knekker av dramatikk og spenning, sier TV 3-kommentator Daniel Høglund.
    Må ta en ny stopp. Tiden er altså feil på klokken i hallen. Tre menn diskuterer og skuler på systemet.
    Stopp nummer tre! - Er det mulig?! Det er tidtakingssystem fra Wish.com! Helt utrolig, fortsetter Høglund.
    - Dette er en skandale! Det må gå an å lage et system som tar klokken og mål. Dette er ordentlig pinlig for mesterskapet, sier Høglund.
    Klokken er altså fortsatt ikke oppe og går. Spillerne tripper rundt for å holde varmen.
    - Det foregår hektisk møtevirksomhet her nede. På mandag må vi finne ut hvem som skal få sparken, sier Høglund.
    Ser ut til at klokken er riktig stilt nå. Ender i favør Danmark, som får syvmeter.
    FOR ET DRAMA!
    Jorgensen.
    70'
    Danmark 28 - 28 Norge
    Hun lot seg ikke vippe av pinnen av klokketrøbbel i alle fall.
    70'
    Ferdig
    70'
    JADDA, JADDA, JADDA! Henny Reistad redder Norge etter et VAR-drama! Det var snakk om 0,2 sekunder! Kubjellene tar av i Boxen!
    Danmark 28 - 29 Norge