2-1
Gueye90'+4
3-1

Ble dekket av Jonas Andreassen Wikborg

God torsdag - og velkommen til vår livedekning av kampen mellom AaFK og Sogndal!
    Ingen hvilken som helst kamp som finner sted i Aalesund i dag. Vinneren møter Stabæk over to kamper, og vinneren av de to kampene får spille i Eliteserien 2019. Dagens vinner er altså ikke garantert Eliteserie-spill neste år, men taperen er garantert Obos-liga også kommende sesong. Det gjelder - kanskje ikke så overraskende - altså å vinne!
    I ligaen var det Aalesund som var nærmest topp 2 og direkte opprykk. Laget var bare ett poeng bak Mjøndalen som nummer to, og bare to poeng bak Obos-vinner Viking. Sogndal fulgte på plassen bak AaFK igjen, men mellom dagens motstandere skilte det åtte poeng.
    Ser vi på ligatabellen, er det altså fordel AaFK, men ser vi på de to innbyrdes kampene dem imellom, er det fordel Sogndal. I Aalesund endte det 0-0, men Sogndal slo laget 2-0 på eget gress.
    For å ta seg til dagens kamp, har AaFK og Sogndal slått ut henholdsvis Nest-Sotra og Ull/Kisa. Begge oppgjørene endte 1-0.
    Annen relevant info ettersom denne kampen er avgjørende og det ikke skal spilles returoppgjør: AaFK var Obos-ligaens nest beste hjemmelag med 9-3-3. Sogndal ligaens fjerde beste bortelag med 8-3-4.
    Lagene er inne...
    AaFK (3-5-2): Lie - Ramsteijn, Gretarsson, Lie - Arnarson, Lima, Carlsen, Fet, Hatlehol - Fridjonsson, Gueye
    AaFK-benken: Opdahl, Grønner, Sæthre, Hauge, Agdestein, Tkalcic og Karlsbakk.
    Sogndal (4-2-3-1): Dyngeland - Latifu, Steiring, Fredriksen, Totland - Birkelund, Riise - Jensen, Schulze, Soltvedt - Haugen
    Sogndal-benken: Rutlin, Kjemhus, Baranov, Flo, Wæhler, Mandic og Adams.
    AaFK-trener Lars Bohinen er for øvrig ikke på trenerbenken i dag. Han ble sendt på tribunen forrige kamp og er suspendert.
    Bjørn Helge Riise er en mann å se opp for i dag. Etter tre sesonger i Aalesund takket han for seg i sommer og forlot klubben med umiddelbar virkning da det ble kjent at AaFK ikke ønsket å forlenge med ham. I dag starter han på midtbanen for Sogndal.
    Publikum vaier med flagg og skjerf, hymnen spilles over stadion og spillerne er på vei ut. Det er straks duket for kamp!
    Kristoffer Hagenes er dagens pipeblåser.
    Hjemmelaget starter med å trille bak. Sogndal presser sånn halvveis høyt.
    1'
    35 sekunder tok det før en Sogndal-spiller fikk tak i ballen. Og nå er det bortelaget som triller...
    1'
    Rolig åpning på kampen. Begge lag forsøker å spille seg omstendelig fremover og bruker tid med ball i forsvarsleddet.
    3'
    Andreas Lie holder på å kløne det til for seg selv. Burvokteren bruker litt for lang tid med ball, Soltvedt kommer stormende mot - og Sogndal-angriperen får også en fot på ballen. Den triller imidlertid ut over kortlinja igjen. Femmeter.
    4'
    Fridjonsson ender i en sandwich og tar noe telling. Men frispark får han ikke.
    5'
    Gueye feller Birkelund på midten. Denne gang velger dommeren å blåse. Mannen i svart ber spillerne roe seg ned.
    6'
    Herlig ball fra keeper Dyngeland til Haugen. Fintene står imidlertid ikke i stil. Angriperen dribler seg ut over kortlinja.
    7'
    AaFK spiller seg fint ut...
    7'
    Fet smetter forbi to forsvarere og har stor fart inn i Sogndal-feltet. Kommer litt skrått på mål, men klarer likevel å overliste keeper. Mål blir det imidlertid ikke - stolpen er i veien!
    8'
    Fet legger an til skudd, men slår istedenfor en aldri så liten luke på Steiring. Blir tatt - og AaFK får frispark i særdeles god skuddposisjon.
    10'
    17 meter og midt på mål...
    10'
    Fet går for skuddet, prøver å skru ballen over muren, men den dupper aldri. Et godt stykke over mål, altså.
    10'
    AaFK spiller seg fint ut av Sogndal-presset...
    12'
    Etablerer et lite press, hjemmelaget, men får ikke noe ut av det. Sogndal overtar ballen.
    13'
    Haugen kommer seg til skudd fra omkring 20 meter. Er under press og klarer ikke få ballen på mål, så det er aldri i nærheten av å trøble AaFK-keeperen.
    15'
    Kjempeinnlegg fra Oddbjørn Lie! Treffer pannebrasken til Gueye, som står helt alene på seks-syv meter og får lov til å heade uten press. Angriperen makter imidlertid ikke å få ballen på mål.
    16'
    Arnarson med en kjempeforarbeid, rundlurer Totland og legger perfekt inn til Fridjonsson. AaFK-spissen uten press også han, men igjen går headingen utenfor.
    18'
    God inngripen fra Fredriksen. Skjermer ballen over kortlinja til femmeter for Sogndal.
    21'
    Flere AaFK-innlegg nå. Til slutt heades ballen unna, til Hatlehol i returrom. Han skyter på direkten - utenfor.
    22'
    Langt innkast for Sogndal. Ender med AaFK-frispark i egen boks.
    23'
    Hardt innlegg fra Sogndals Soltvedt. Ramsteijn klarere til corner.
    25'
    Corner til Sogndal: Andreas Lie bokser unna og får seg samtidig en trøkk. Og frispark.
    25'
    Schulze fikk seg også en trøkk i duellen. Reiser seg fort opp, men blør litt fra nesa.
    26'
    Masse blod på trøya til Schulze, som bruker den til å tørke nesa. Får lov til å spille litt videre, men nå må han ut på sidelinjen for behandling og ny drakt.
    27'
    Da er det 11 mot 10 i hvert fall en liten stund. Og hjemmelaget er i angrep.
    28'
    Oddbjørn Lie har prikket inn innleggsfoten i dag. Men denne gang plukker Dyngeland.
    28'
    Nææære på! Ballen flikkes mot bakre, der Haugen er i ferd med å stupe inn 0-1. Det rekker han imidlertid ikke. Ramsteijn får en reddende panne på ballen.
    31'
    Corner til Sogndal: Får intet ut av den, bortelaget.
    31'
    Sogndal har muligheten til å ta kastet langt, men Latifu velger kort. Får tilbake ballen, før han leverer et aaaaltfor dårlig innlegg. Femmeter.
    34'
    Frispark i god innleggsposisjon for AaFK...
    36'
    Carlsen svinger inn med høyre, men det er ikke godt nok. Dyngeland bokser unna.
    36'
    Arnarson vipper inn mot Gueye, men han når ikke opp og føler seg dyttet av Bjørn Helge Riise. Straffe blir det ikke, men det er ikke langt unna for AaFK likevel. Bak Gueye detter ballen rett ned i beina på Fet, men midtbanespilleren klarer ikke stokke beina. Blir nærmest bare truffet - og ballen går like til side for mål.
    38'
    Fet forsøker å dra av Birkelund, men klarer ikke det. God defensiv inngripen av Sogndal-spilleren.
    40'
    Latifu til innlegg, og denne gang er det mye bedre. Schulze stikker frem hodet, men får ikke trøkk på ballen. Ender nærmest ved å stusse den et goooodt stykke til side for mål. Egentlig en ganske stor sjanse.
    42'
    Fredrik Carlsen forsøker seg på halvspretten. Laaaaangt utenfor.
    44'
    Nesten at Fet finner Gueye, men det går ikke. Og det er det siste som skjer i omgangen.
    45'+1
    0-0 i Ålesund, og det er det bortelaget som nok er mest fornøyd med. Hjemmelaget med klart flest - og størst - sjanser, der stolpeskuddet til Fet er det nærmeste noen har vært mål. Sogndal er imidlertid langt fra ute av det her. Kom mer og mer med utover i omgangen.
    Uavgjort er for øvrig ikke et resultat vi tillater i dag. I kveld skal det kåres en vinner, enten om det blir etter ekstraomganger eller straffer.
    Gjennom til Haugen, som forsøker å tre ballen videre til Jensen. Det går ikke.
    46'
    Straffe til Aalesund! Dyngeland plukker innlegget til Arnarson, men i feltet har Gueye falt. Dommeren peker på krittmerket - men den er da billig.
    47'
    Gult kort til Sogndal
    Ulrik Fredriksen
    Får for å ha dyttet Gueye.
    47'
    Aalesund scorer på straffe!
    Aalesund 1 - 0 Sogndal
    Mål: Hólmbert Aron Fridjonsson
    MÅÅÅL!!! Islendingen er sikker som banken. Triller ballen i Dyngelands høyre hjørne - med keeperen hoppende motsatt. 1-0!
    48'
    Sogndal-trener Eirik Bakke ikke særlig fornøyd. Diskuterer med dommeren, og det kan man skjønne.
    49'
    Corner til Sogndal: Lie bommer på boksingen, men reddes av en lagkompis som header ballen unna.
    50'
    Mål for Sogndal!
    Aalesund 1 - 1 Sogndal
    Mål: Ulrik Fredriksen
    Målgivende: Joachim Soltvedt
    REVANSJE! Innlegget fra bak i banen spretter hele veien til Soltvedt på bakre. Han banker ballen knallhardt inn i mål, og der er Fredriksen på rett sted til rett tid. Han, som akkurat lagde straffen AaFK scoret på, styrer ballen i nettet - 1-1!
    50'
    Sigurd Haugen
    Går uprovest inn i ryggen på en AaFK-spiller idet ballen er på vei ut over kortlinja. Ikke pent.
    53'
    Nesten for bortelaget igjen. Haugen kommer seg fri på høyrekanten, skjærer innover, men makter ikke å få avlevert ballen til en medspiller.
    54'
    Ingen bortemålsregel i kveld, det fordi det bare er én kamp. I øyeblikket ligger det altså an til ekstraomganger.
    54'
    Mål for Aalesund!
    Aalesund 2 - 1 Sogndal
    Mål: Habib Gueye
    Målgivende: Nenass
    PRAKTSCORING! Arnarson trekker seg innover i banen, legger igjen til Carlsen, som igjen dytter ut til Lima på høyrekanten. Innlegget hans er godt slått - og i feltet hamrer Gueye ballen i mål på vollet. Et glimrende angrep avsluttes på like glimrende vis - 2-1!
    55'
    Hatlehol til skudd. Rett på Dyngeland.
    57'
    Spillerbytte - Sogndal
    Inn: Lars Christian Kjemhus
    Ut: Bjørn Helge Riise
    Den tidligere AaFK-kapteinen forlater banen.
    58'
    Hjemmelaget triller ball. Publikum er gira.
    60'
    Ramsteijn vipper ballen mot bakre, og der står to AaFK-spillere klare til å heade inn 3-1. Fredriksen kommer til unnsetning for bortelaget.
    63'
    Inn: Ulrik Flo
    Ut: Sixten Dalen Jensen
    Legger nok om til en 4-4-2-formasjon nå, Eirik Bakke.
    64'
    Oddbjørn Lie tar litt telling, men kommer seg opp igjen.
    66'
    Fridjonsson legger ballen til rette og tester skuddfoten. Latifu får blokkert.
    67'
    Gult kort til Aalesund
    Oddbjørn Lie
    Frispark til Sogndal i god innleggsposisjon.
    70'
    Knallhardt inn, men det er ikke høyt nok. Ballen stupheades tilbake der den kom fra.
    71'
    Sterkt av Gueye, som gir ballen videre til Lima. Han roter bort ballen.
    71'
    Spillerbytte - Aalesund
    Inn: Torbjørn Agdestein
    Ut: Hólmbert Aron Fridjonsson
    73'
    Inn: Jonas Grønner
    Ut: Oddbjørn Lie
    76'
    Soltvedt rekker så vidt å legge inn, eller kanskje ikke. Dommeren dømmer femmeter.
    79'
    Inn: Akor Adams
    Ut: Tomas Totland
    Ut med en venstreback og inn med en spiss. Bakke satser alt fremover med sitt siste bytte for dagen. Det må han også gjøre.
    79'
    Ulrik Flo klarer å dempe ballen i feltet, og Sigurd Haugen er klar til å skyte. Det får han ikke lov til. Flo er vinket av.
    80'
    Haugen stormer fremover, men får et fryktelig dårlig touch og smeller ned Gretarsson. Kunne nesten fått gult kort nummer to der.
    82'
    Frispark til Sogndal fra omkring 30 meter. Soltvedt stiller seg opp for å skyte...
    84'
    Banker til, rett i muren. Vil ha hands, men det får han ikke.
    84'
    Ulrik Fredriksen i overkant hard mot Lima.
    85'
    Reprisene viser vel at Soltvedt har en sak.
    85'
    Nesten ut av intet får Agdestein en kjempemulighet. Fra skrå vinkel klarer han imidlertid ikke å overliste Dyngeland. Corner.
    86'
    Soltvedt til innlegg. Der er ingen lagkompiser.
    86'
    Corner til AaFK: Variant fra hjemmelaget nå. Alle starter langt bak i feltet og stormer innover. Men det er ikke presist nok slått av Carlsen.
    87'
    Nå har Sogndal begynt å pumpe langt...
    87'
    Soltvedt dunker til på volley etter at et innlegg heades unna. Rett på Carlsen, som blir truffet i magen og går rett i bakken. Sogndal-spillerne vil ha straffe for hands, men det får de - helt korrekt - ikke.
    87'
    Ulrik Flo rives ned. Frispark fra omkring 30 meter igjen.
    88'
    Kan Soltvedt treffe denne gang da?
    88'
    Rett i muren igjen. Denne gang til corner.
    88'
    Corner til Sogndal: Veldig godt slått, og på bakre får Adams vendt opp og skutt. I blokka og til corner.
    89'
    Corner til Sogndal: Lie vipper ballen til ny corner.
    89'
    Corner til Sogndal: Dyngeland er med opp, men etter noe om og men ender det med frispark til Aalesund. Sogndal-spillerne raser.
    90'
    Per Magnus Steiring
    Prater på seg gult.
    90'
    Inn: Ståle Sæthre
    Ut: Adam Orn Arnarson
    90'+1
    Det er for øvrig lagt til fem minutter.
    90'+1
    Steiring vinner duellen, men får seg samtidig en trøkk. Er på beina igjen.
    90'+3
    Aalesund 3 - 1 Sogndal
    Målgivende: Andreas Lie
    SPIKEREN I KISTA! Dyngeland ruser ut for å ta ballen foran Gueye, men det klarer han ikke. 19-åringen er iskald og lobber ballen i mål, så vidt via stanga. 3-1!
    90'+4
    Målgivende fra keeper der, altså!
    90'+5
    Kampen er slutt! Aalesund er klar for den avgjørende Eliteserie-kvaliken mot Stabæk (to kamper). Sogndal blir å finne i Obos-ligaen også neste år.