1-0
2-0
2-1
40'
3-1
3-2
(sm)62'
71'
4-2
4-3
79'
5-3
Author avatar

Ble dekket av NTB

    Hjertelig velkommen til livedekningen av Tippeliga-oppgjøret mellom Vålerenga og Sarpsborg 08 fra Ullevaal Stadion!
    Vålerenga er 100 år i dag! 29. juli 1913 ble klubben stiftet. Vi gratulerer med dagen!
    Kaptein Christian Grindheim er skadet. Ellers skadefritt hos vertene, som jubilerer med følgende tropp: 1 Lars Hirschfeld, 34 Gudmund Taksdal Kongshavn, 4 André Muri, 5 Jan Lecjaks, 7 Daniel Fredheim Holm, 8 Jan Gunnar Solli, 10 Torgeir Børven, 11 Morten Berre, 13 Fegor Ogude, 17 Mohammed Fellah, 18 Giancarlo González, 22 Diego Calvo, 23 Kristofer Hæstad, 24 Nicolai Høgh, 26 Bojan Zajic, 33 Marcel Wawrzynkiewicz, 37 Ivan Näsberg og 40 Ghayas Zahid.
    Vår egen livereporter Alexander Klaussen har Sarpsborg 08 i sitt hjerte. Han rapporterer på 08 sin hjemmeside at Aaron Samuel er hentet inn fra dagens motstander Vålerenga, mens Øyvind Hoås og Michael Røn har byttet ut den blåhvite drakta med henholdsvis Hønefoss og Kråkerøy. Aaron Samuel mot gamle lagkamerater er uten tvil det store journalistiske poenget her. Følgende 19 spillere er tatt ut i bruttotroppen til VIF-kampen: Duwayne Kerr, Haraldur Björnsson, Christian Sukke, Kjetil Berge, Claes Jørgensen, Ole Heieren Hansen, Martin Thømt Jensen, Berat Jusufi, Christian Brink, Jérémy Berthod, Olav Øby, Mathias Engebretsen, Gudmundur Thorarinsson, Tom Erik Breive, Throarinn Valdimarsson, Mohamed Elyounoussi, Martin Wiig, Magnus Sylling Olsen og Aaron Samuel.
    Vålerenga ligger på 10. plass i Tippeligaen med 21 poeng på 16 kamper (6-3-7). Målforskjellen er 21-25. Det er kun to dager siden VIF tapte 0-7 mot Barcelona, men i serien endte forrige kamp med 2-1-seier på Hønefoss.
    Sarpsborg 08 ligger på 14. plass i Tippeligaen med 17 poeng på 16 kamper (4-5-7). Målforskjellen er 19-30. 14. plass er kvalifiseringsplassen. Sarpsborg har ett poeng ned til Hønefoss på 15. plass, og ett poeng opp til Molde på 13. plass. I forrige runde tapte de 0-1 hjemme mot Lillestrøm.
    Sarpsborg 08 har i likhet med kveldens motstander svært gamle røtter. I 1903 ble Sarpsborg FK stiftet. Sarpsborg FK har hele seks Norgesmesterskap i premieskapet, 1917, 1929, 1939, 1948, 1949 og 1951. I tillegg vant en annen av klubbene i Sarpsborg 08-samarbeidet, Sparta, NM-gull i 1952. I 1999 startet 16 klubber i Sarpsborg-distriktet et samarbeid med arbeidstittelen 'Klubben 2000'. Etter en periode med barndomssykdommer, hadde samarbeidsklubben FK Sparta Sarpsborg sportslig suksess og rykket opp til Adeccoligaen, men Sarpsborg FK var ikke med i samarbeidsklubben. Høsten 2007 lyktes det endelig å samle alle klubbene, og navnet ble etter hvert Sarpsborg 08. I 2010 rykket Sarpsborg 08 opp til Tippeligaen, og Sarpsborg hadde et lag på øverste nivå for første gang siden 1974!
    Vålerenga kan faktisk ikke matche Sarpsborg-klubbene i NM-gull. Fire stykker har Oslo-klubben, fra 1980, 1997, 2002 og 2008. I serien er Vålerenga derimot i en annen klasse enn østfoldingene, fem seriemesterskap henger i skapet på Valle (1965, 1981, 1983, 1984 og 2005). Historien til Vålerenga går enda lengre tilbake enn 1913. Fotballgruppa Spark var forløperen til Vålerengens Idrettsforening. Spark var en underavdeling av Vaalerengens Ynglingeforening (speider´n) og ble dannet i 1898.
    Espen Berntsen skal dømme Vålerengas jubileumskamp. Han har med seg Odd Jarle Larsen og Svein Inge Wiken på linjene. Omar Rafiq er fjerdedommer, Rune Pedersen dommerveileder og Bjørn Bagstevold er kampdelegat.
    Vi kommer tilbake med lagoppstillinger når det drar seg mot avspark i Vålerengas jubileumskamp, en kamp som også er svært viktig for begge lagene for å posisjonere seg best mulig på tabellen i innledningen av høstsesongen.
    Lagene er ute. Aaron Samuel starter mot gamle lagkamerater!
    Lagene kommer på banen til øredøvende jubel. Vålerenga feirer 100 år for et relativt stort publikum. Både jubileet og Norway Cup hjelper nok på publikumsantallet. Så får vi se om spillerne følger opp festinvitasjonen!
    Da er Vålerenga kjerke fremført live, røyken spredd, brannalarmen gått. Da skulle alt være dekket på. Hvis brannvesenet godtar oppstarten av kampen da. Men her slutter brannalarmen å kime, så kamp blir det nå!
    Kampen har startet
    Sarpsborg, i grønne bortedrakter, tar avsparket.
    1'
    Kampen starter med forbrødring mellom keeperne. Kongshavn banker ballen helt over til kollega Sukke.
    1'
    Så er Samuel fri på venstreflanken, men skuddet fra spiss vinkel reddes til corner av Kongshavn.
    2'
    Klareres.
    2'
    Fellah spilles fri på høyreflanken, men assistentdommeren vinker som om det skulle være 100-årsjubileum og 17. mai på en gang. Offside.
    3'
    Innledningen på kampen har vært som en spaghetti-western. Kruttrøyken ligger tjukt over matta her og lukten av god, gammeldags cowboyfilm er umiskjennelig. Kruttrøyk. Brannalarmen går i dette øyeblikk for tredje gang!
    4'
    Mål for Vålerenga!
    Vålerenga 1 - 0 Sarpsborg 08
    Mål: Torgeir Børven
    Målgivende: Daniel Fredheim Holm
    Dagens kaptein, Fredheim Holm, med en smart stikker til Børven, som drar seg fri og tupper ballen vakkert i lengste hjørne. Vålerenga innleder jubileet med 1-0!
    4'
    Calvo skyter fra distanse, men Sukke redder enkelt.
    7'
    Berntsen hadde lik drakt som bortelaget, og dommeren har derfor gått i garderoben for å skifte. En velkledd Rekdal benytter anledningen til en liten time-out-prat. Stor applaus i det Berntsen, nå i sort, re-ankommer banen.
    9'
    Røyken er for øvrig vekke fra Ullevaal-teppet nå, takket være en liten solgangsbris over Oslo.
    10'
    Det slås inn mot Mohammed Fellah, men Brink får klarert.
    11'
    Vålerenga har dominert kampen de første ti minuttene. Samuels visitt er Sarpsborgs eneste gjestevisitt, men Kongshavn reddet skuddet. Det sto muligens skrevet i Samuels bok.
    12'
    Samuel er på farten igjen. Kongshavn er ute og plukker foran venstrevingen. En svimmel González ser takknemlig bort på egen sisteskanse.
    12'
    Vålerenga har innkast høyt i banen. Det skal hives langt. Ole Hansen vinner førsteduellen, men vertene plukker andreball, og Calvo legger inn. Fredheim Holm header rett på Sukke fra god posisjon. Sisteskansen kan puste lettet ut der!
    13'
    Nære 2-0! Børven kommer skliende på lengste stolpe og er ett skonummer fra å sette ballen i garnet! Calvo sendte avgårde skuddet, som altså Børven nesten rakk å styre inn.
    15'
    Jérémy Berthod slår et glimrende tidlig innlegg! Martin Wiig er et like lite skonummer unna som Børven var på den andre siden for to minutter siden!
    16'
    Sarpsborg nære på utligning igjen! Kronberg kommer alene med Kongshavn, men keeperen stuper ned og får til en enhåndskjempe! Glimrende keeperspill der.
    17'
    Jubileumskampen til Vålerenga bobler som en Champagneflaske. Her kunne det stått 2-2 nå!
    18'
    Fellah er først på andreballen etter Brinks klarering. Skuddet er det klasse over, men Sukke tar fram en redning fra øverste hylle!
    20'
    I nettveggen. Femmeter.
    20'
    Bojan skyter i blokka.
    21'
    Sarpsborg kontrer med pasningen ut til Samuel er upresis. Dermed kan González ta revansje på Samuel for pølsebodturen tidligere. Knallhard takling der han vinner innkastet. Klassisk midtstopperspill fra kostarikaneren!
    23'
    Brink fyrer på volley. Kongshavn redder. På returen er Martin Wiig, men avslutningen blokkeres til ny corner.
    23'
    Fredheim Holm header unna.
    24'
    Breive med farlig innoverskrudd frisparkinnlegg fra sidekorridor. Kongshavn er tålmodig og fin, står på beina og redder ballen som curler forbi alt og alle og mot lengste hjørne.
    25'
    Mål for Vålerenga!
    Vålerenga 2 - 0 Sarpsborg 08
    Mål: Bojan Zajic
    Bojan triller ballen til Fredheim Holm, som skyter fra 20 meter. Rett i Bojan Zajic. Ballen gjør et flipperspill via flere bein, før den legger seg perfekt for serberens fot! Han lar seg ikke be to ganger og ekspederer ballen i mål.
    27'
    Gult kort til Sarpsborg 08
    Aaron Samuel
    Samuel får gult kort i en situasjon der den tidligere VIF-spilleren er nære på å komme til avslutning alene med keeper. Jeg er usikker på om det er filming eller for sent inne mot Kongshavn dommer Berntsen blåser for.
    32'
    Ny korridordødball fra Breive. Denne gangen for lav, og Fredheim Hold header unna.
    33'
    Hansen banker Børven i lufta, men Vålerenga plukker opp andreballen, som de har gjort så mange ganger denne omgangen. I kjølvannet av det curler Calvo ballen centimetre utenfor lengste kryss fra 16 meter.
    35'
    Fredheim Holm blir liggende etter en tøff duell med Kjetil Berge. Berge gjør ingenting feil, tvert imot gjør han en god defensiv jobb. Men Holm blir liggende, og VIF sitt medisinske støtteapparat kommer på banen. Førstemann lett i steget, nesten friidrettskvalitet over det steget der. Andremann kommer tuslende etter. Applaus eller til og med trampeklapp i det Fredheim Holm, dagens kaptein, hinker av for egen maskin. Spillet er i gang igjen.
    38'
    Fredheim Holm er på banen igjen.
    38'
    Frekk ball fra Berthod til Samuel, men González får klarert Samuels innlegg. I neste trekk er VIFs tidligere mann i offside.
    39'
    Vålerengas tolvte mann, Klanen, synger og skaper god stemning og ramme rundt kampen!
    40'
    Mål for Sarpsborg 08!
    Vålerenga 2 - 1 Sarpsborg 08
    Et Supernova-treff fra Tom Erik Breive! Berthod har vist ved flere anledninger at han slår gode innlegg. Backen slår tidlig, hardt og lavt inn. Høgh får klarert, men i returrommet ligger Breive og komprimerer ballen til perfeksjon. Ingenting å gjøre noe med for Kongshavn oppe i vinkelen. Det er ny spenning i kampen!
    40'
    Martin Wiig rekker akkurat ikke en bakromsball. Femmeter.
    43'
    Claes Phillip Kronberg strør ut mot Berge, men pasningen blir litt for hard. Innkast til vertene.
    44'
    Valdimarsson fyrer av fra distanse, men Konshavn har ingen problemer med å holde den.
    45'
    Fjerdedommer Omar Rafiq markerer for to minutters tillegg.
    45'+1
    Brian Deane, like velkledd som Rekdal, viser ansikt ute i teknisk sone.
    45'+2
    Marcel Wawrzynkiewicz går i gresset. Frispark til vertene.
    45'+2
    Pause
    45'+3
    Vålerenga leder 2-1 over Sarpsborg 08 halvveis i jubileumskampen. Det har vært en svært så underholdende førsteomgang. Her kunne det like gjerne stått 3-3! Vertene var skarpest det første kvarteret. Børven gjorde 1-0 tidlig. Etter hvert tok sarpingene mer og mer over, og utligningen kunne kommet ved flere anledninger før Bojan gjorde 2-0. Det var fortjent at Breive fikk stjernetreff, sett ut fra spill og sjanser. Vålerenga har vært strålende offensivt, men ikke betryggende defensivt! Vi ser frem til en spennende andreomgang her i Tigerstaden. Men først korpsmusikk!
    2. omgang
    45'
    Vålerenga sparker i gang andre omgang.
    46'
    Sukke er ute og plukker et Fellah-innlegg.
    46'
    Breive mister farlig til Bojan, men serberens pasning kommer bak Børven. Dermed renner angrepet ut i sanden.
    48'
    Mål for Vålerenga!
    Vålerenga 3 - 1 Sarpsborg 08
    Mål: Torgeir Børven
    Jan Lecjaks med en glimrende stikker inn bak et Sarpe-forsvar som ligger på 60. breddegrad. Det er et godt stykke inn i Nordmarka, det! Børven kommer mutters alene med Sukke og setter sitt andre for dagen! Kontrollert i lengste hjørnet fra måljegeren, men hva foregår i bakre rekker hos Sarpsborg der?
    49'
    Sarpsborg slo tilbake etter at VIF tok ledelsen 2-0. Kan de slå tilbake igjen, gjestene?
    52'
    Solli viser tenner i duellspillet. Har vært anonym så langt i dag, veteranen. Gjør likevel en verdifull, om enn lite synlig, jobb.
    53'
    Berthod legger inn. Kongshavn plukker.
    53'
    Spillerbytte - Sarpsborg 08
    Inn: Mohamed Elyounoussi
    Ut: Kjetil Berge
    55'
    Innbytter Mohamed Elyounoussi er framme og skaffer gjestene en corner, ser det først ut til. Men Berntsen med kollegaer har funnet ut at ballen allerede har vært over dødlinjen. Dermed femmeter.
    58'
    Calvo legger inn, men upresist, og Heieren Hansen kan slå unna.
    59'
    Fellah prøver å leve opp til Karpe Diems ord 'du kunne ikke rørt oss om vi sloss i telefonkiosk', men etter å ha driblet to mann i telefonkiosken mister ballvirtuosen fra Holmlia kontrollen.
    60'
    Vålerenga scorer selvmål!
    Vålerenga 3 - 2 Sarpsborg 08
    Innbytter Elyounoussi har vært frisk og fin han. Unggutten kommer rundt på kant og legger hardt og lavt inn. Foran eget mål er Giancarlo González uheldig og setter ballen i eget bur.
    62'
    Spillerbytte - Vålerenga
    Inn: Morten Berre
    Ut: Mohammed Fellah
    63'
    Solli prøver seg fra distanse. Over og utenfor. Prøver å snakke til seg en corner, men Berntsen mener det skal være femmeter, og da blir det det.
    65'
    Her er det fritt fram i Vålerengas forsvar! Berthod slår nok et kreminnlegg. Mohamed Elyounoussi blir servert på sølvfat på bakre stolpe, men setter ballen svakt utenfor!
    66'
    Fredheim Holm trer mot Børven, men spissen får ikke ballen med seg. God stikker fra Fredheim Holm, og Børven burde kanskje klart mottaket.
    67'
    Calvo finter Kronberg ut i pølseboden, men innlegget er upresist og går over alt og alle.
    69'
    Hjørnespark til Vålerenga
    71'
    Mål for Vålerenga!
    Vålerenga 4 - 2 Sarpsborg 08
    Han sukker tungt nå, Sukke! Lecjaks serverer på luggen til Høgh. Dansken ruver i terrenget på bakre stolpe og header inn 4-2!
    71'
    Vålerenga holder ballen i laget. Sarpsborg sliter med å komme i press.
    74'
    Calvo finter seg fri på kant, men ingen er foran mål til å omsette. Fredheim Holm treffer klokkerent fra returrom, men via en grønn og ut til corner.
    75'
    Klareres.
    75'
    12525 tilskuere har funnet veien til Ullevaal i aften. De får se Jan Lecjaks lade slegga fra 30 meter. Frisparket settes over mål av tsjekkeren.
    78'
    Mål for Sarpsborg 08!
    Vålerenga 4 - 3 Sarpsborg 08
    For tredje gang i kveld reduserer gjestene! Et hardt innlegg signert mannen med de beste innleggene for kvelden, Berthod er foranledningen. Duellen ved første stolpe ender uavgjort og Wiig er på rett sted til rett tid for andreballen. Han setter ballen kontrollert i mål på halvvolley!
    79'
    Mål for Vålerenga!
    Vålerenga 5 - 3 Sarpsborg 08
    Mål: Morten Berre
    Mannen som har spilt i 100 år scorer på 100-årsdagen! Selvfølgelig gjør han det. Det sto vel skrevet! Og for et mål av Berre! Drar luka, kommer alene med Sukke og tupper ballen i hjørnet!
    82'
    Gult kort til Sarpsborg 08
    Berthod blir skrevet opp i dommerens bok i det 83. minutt.
    83'
    Muri legger seg som en tredje stopper.
    85'
    Svært nære 5-4! Høgh setter nesten ballen i eget bur på et hardt Berthod-innlegg, men Kongshavn redder han med en feberredning!
    87'
    Heades ut til femmeter.
    87'
    Kongshavn er ute og plukker et innlegg fra Kronberg.
    90'
    Wiig kommer til heading på enda et Berthod-innlegg. Rett på Kongshavn.
    90'
    Teisens stolthet, Omar Rafiq, markerer for tre minutter tillegg.
    90'+1
    Tydeligvis sport i å prøve å sette ballen i eget bur blant midtstopperne til Vålerenga. Denne gangen er det den tredje stopper, Muri, som header like utenfor!
    90'+1
    Heades utenfor.
    90'+1
    Giancarlo González header, denne gangen ufarlig, hjem til Kongshavn.
    90'+3
    Berre er på farta igjen. Roer seg ned ved cornerflagget. Han har vært et friskt pust, innbytter Berre!
    90'+3
    Kampen er slutt
    90'+4
    Jubileumskampen til Vålerenga er over. For et jubileum det ble. Det startet med fyrverkeri og kruttrøyk før avspark. Men ikke før røyken hadde lagt seg fra det, startet fyrverkeriet på banen. 2 x 45 minutters fyrverkeri! 1-0 Børven. 2-0 Zajic. 2-1 Breive. 3-1 Børven. 3-2 selvmål González. 4-2 Høgh. 4-3 Wiig. 5-3, game, set and match, Morten Berre. Takk for i aften!
    Vålerenga er borte og takker Klanen. Stor stemning på Ullevaal!
VG Live er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her