Rapinoe61' (Str.)
1-0
2-0

Ble dekket av Jonas Andreassen Wikborg

Hei, og velkommen til VM-finale, dere! Regjerende verdensmester USA er favoritt når regjerende europamester Nederland står på motsatt banehalvdel i Frankrike 17.00!
    USAs vei til finalen: Vant alle kampene i gruppen mot Sverige, Chile og Thailand. I sluttspillet har laget vunnet 2-1 i alle kamper: først i åttedelsfinalen mot Spania, så i kvarten mot Frankrike og deretter i semifinalen mot England.
    Nederlands vei til finalen: Vant alle tre kampene i gruppe mot Canada, Kamerun og New Zealand. I 8-delsfinalen ble det 2-1 mot Japan, i kvarten 2-0 mot Italia og i semifinalen ble Sverige slått 1-0 etter ekstraomganger. Foto: EPA
    Verdt å merke seg er det også at USA spilte dagen før Nederland. Nederlenderne har med andre ord én dag mindre hvile før finalen - i tillegg til at de spilte en 120 minutter lang kamp i semien.
    Lagene er inne...
    USA (4-3-3): Naeher - O'Hara, Dahlkemper, Sauerbrunn, Dunn - Mewis, Ertz, Lavelle - Heath, Morgan, Rapinoe
    Det amerikanske laget gjør to endringer fra 2-1-seieren mot England i semifinalen. Ikonet og kaptein Megan Rapinoe (bildet) er tilbake i startelleveren på bekostning av Press. Og Mewis er inne for Horan. Foto: REUTERS
    Nederland (4-3-3): van Veenendaal - van Lunteren, Dekker, van der Gragt, Bloodworth - Groenen, van de Donk, Spitse - Beerensteyn, Miedema, Martens
    Nederland gjør ett bytte fra semifinalen som gikk til ekstraomganger mot Sverige. Inn med Dekker i forsvar. Ut med Dongen.
    Den norske toppserien er representert med én spiller i finalen. Nederlands Sherida Spitse (30), et aldri så lite rivjern med en nydelig dødballfot, spiller til daglig i Vålerenga, men er også kjent for sine tre år i LSK Kvinner.
    VM-gullet skal gjøres opp om på Lyon sin hjemmebane, Parc Olympique Lyonnais også kjent som Stade de Lyon. Stadionet har kapasitet til 58.000 mennesker. Foto: PA PHOTOS
    USA har flere spillere høyt oppe på toppscorerlisten, mye takket være nedsablingen av Thailand (13-0) i gruppespillet. Alex Morgan er delt toppscorer i turneringen med Englands Ellen White, begge med seks mål. Megan Rapinoe står med fem scoringer, mens Carli Lloyd har tre. For Nederlands del er det Vivianne Miedema som har nettet flest. Hun står med tre.
    Det er varmt i Lyon, akkurat slik det har vært hele mesterskapet. Ifølge VGs værtjeneste pent.no viser gradestokken like i underkant av 30 grader.
    Om du ønsker å følge med på kampen selv, vises den for øvrig på NRK sine flater, på NRK 1 og på nett.
    USA har brukt maks 12 minutter på å score sitt første mål for dagen i sine seks VM-kamper til nå. Nederland har på sin side scoret ni av sine elleve VM-mål i den andre omgangen.
    Norsk Tipping gir 1,39 i odds på USA-seier etter 90 spilte, mens nederlandsk seier gir 6,80 ganger pengene tilbake. Kanskje ikke så rart, for amerikanerne er i sin tredje strake VM-finale mens Nederland spiller sitt andre VM. Syv ganger har de to møttes tidligere, men aldri i mesterskap, og i seks av de syv kampene har det endt med USA-seier. Nederlands ene seier kom for 23 år siden.
    Seven Nations Army spilles idet lagene er på vei ut på banen. Klisje. Straks er det duket for nasjonalsangene. Det blir bedre!
    VM-vinner Kylian Mbappé (i hvit t-skjorte) er blant de mange som har tatt turen for å få med seg denne VM-finalen. Her er han sammen med Frankrike-president Emmanuel Macron (midten) og FIFA-president Gianni Infantino (t.v.). Foto: BJØRN S. DELEBEKK / VG
    Nasjonalsangene er unnagjort og de to kapteinen Rapinoe og van Veenendaal hilser på hverandre. Det er straks duket for kampstart!
    😍😍 Foto: PA PHOTOS
    Kampen har startet!
    USA trykker på fra start her. Nederland sliter med å få ballen unna.
    3'
    Morgan blir tatt av Dekker og blir liggende, men USA fortsetter spillet uten å få noe ut av det. Morgan kommer seg etter hvert på beina. Foto: BJØRN S. DELEBEKK
    4'
    Så får Nederland en gyllen mulighet. Martens leder an i kontringen, men tar et rart valg og slår en enda dårligere pasning. USA overtar.
    5'
    God ball opp mot Miedema i mellomrommet. Hun tar med seg Martens, som bruker litt tid på å sentre videre. Det hele stopper litt opp, og så vinner også USA ballen igjen.
    6'
    Nederland mer med nå enn de første to-tre minuttene, da de ble spilt veldig lave.
    6'
    To innlegg fra farlig posisjon for amerikanerne på rappen, men hverken av gangene har de klart å fylle på med folk i feltet.
    7'
    Nederland virker litt å spille 4-4-2 istedenfor den vante 4-3-3. En litt mer defensiv tilnærming altså.
    8'
    Rapinoe prøver å vende spillet, men langpasningen mot Heat er litt for lang.
    9'
    Gult kort til Nederland
    Sherida Spitse
    Rivjernet Spitse går rett i boka etter en sen takling på Lavelle. Amerikanerne får frispark i særdeles god innleggsposisjon. Foto: AP
    11'
    Frisparket blir imidlertid ikke så farlig. Nederland vinner i feltet.
    11'
    Så er det Bloodworth som får seg en smell. Blir stemplet av Ertz.
    12'
    Groenen forsøker å tre gjennom Beerensteyn, men er litt kjapp på avtrekkeren. Naeher kommer ut, kaster seg ned og holder ballen.
    13'
    Vi har for øvrig passert 12 minutter. Nederland har altså holdt unna lenger enn noe annet lag som har møtt USA så langt dette mesterskapet.
    14'
    Dahlkemper slår en lang ball fra bak i banen. Ballen går hele veien inn til den nederlandske burvokteren.
    15'
    Rapinoe blir spilt fint gjennom på kanten. Hun forsøker å legge inn, men må ta til takke med corner.
    16'
    Corner til USA: Lurt legg fra Rapinoe, men headingen mot mål fra 14-15 meter er ikke hard nok. USA beholder ballen inne i feltet, Lavelle drar seg til kortlinja og legger hardt inn, men der er van Veenendaal med på notene.
    17'
    Mewis trer Rapinoe gjennom. Hun bruker farten sin, men blir for svak i duell mot Dekker. Vil ha frispark, men får ikke det. Det ser også helt greit ut, for det er skulder mot skulder.
    18'
    Martens drar seg fri og forsøker å finne Miedema. Dunn gjør en god defensiv jobb for USA.
    20'
    Morgan forsøker å spille Heath alene med keeper, men det er litt for upresist. Nederland overtar.
    21'
    Nederlenderne holder unna idet vi passerer halvspilt 1. omgang. Har en klart mer defensiv tilnærming til finalen enn det vi har sett av de oransje tidligere i mesterskapet.
    22'
    Tempoet litt lavere nå enn i starten av kampen. Amerikanerne ikke like hissige fremover mot det kompakte Nederland-laget. 0-0 i målsjanser og mål.
    25'
    Heath tar kastet kjapt mot Morgan, men så rask er hun ikke. van der Gragt spiller tilbake til keeper.
    25'
    Nederland vinner ballen i gunstig posisjon og ballen mot Beerensteyn er ikke dårlig. Bruker farten sin og løper fra stopperne, men Naeher er våken helt bakers. Skuddstopperen kommer ut og avverger farligheten i siste liten.
    27'
    Corner til USA: Den blir farlig...
    28'
    KAMPENS FØRSTE ORDENTLIGE SJANSE! Ertz klarer ikke å flikke corneren fra Rapinoe videre, men kommer til et svært farlig skudd fra 11 meter. Får et ordentlig bra treff, men retningen er ikke på hennes side. van Veenendaal slår unna. Foto: REUTERS
    28'
    Tidligere Røa-spiller Sauerbrunn har fått seg en trøkk. Resten benytter sjansen til å få i seg litt drikke.
    30'
    Heath rundlurer Bloodworth, men finner ingen medspiller på det påfølgende innlegget.
    31'
    Heath får frispark på egen banehalvdel.
    32'
    Corner til USA: Alle gode ting er ikke tre. Beerensteyn feier ballen unna ved første stolpe.
    33'
    Flagget er oppe på Rapinoe, og hvis ikke hadde det vel blitt frispark til den nederlandske stopperen.
    35'
    Plutselig setter Nederland inn et høyt press, og det ser det ikke ut til at Dahlkemper er forberedt på. Beerensteyn stuper frem, tar Dahlkemper på senga, men stopperen får akkurat en liten fot på ballen. Og da ender det med tunnel på Beerensteyn istedenfor en potensiell gigamulighet.
    37'
    Morgan går i bakken og vil ha straffe for en liten dytt fra Bloodworth. Dommeren lar det gå, og det ser også greit ut. USA vinner corner.
    37'
    Corner til USA: Langt bak i feltet denne gang, i motsetning til tidligere. Nederland header unna, men USA beholder ballen.
    38'
    SÅ BLIR DET FARLIG GANGER TO: På et lite minutt får USA to kjempesjanser på innlegg fra venstresiden i regi av Rapinoe. Først er det Mewis som setter hodet på ballen, som på sin side går i van Veenendaal og ut. Deretter er det Morgan som styrer ballen mot mål, men som ikke klarer å overliste van Veenendaal. Nesten! Foto: BJØRN S. DELEBEKK / VG
    40'
    NÆRE! Morgan brenner til fra 18 meter og får et herlig treff. van Veenendaal må ut i full strekk for å forhindre scoring. Foto: AP
    40'
    Corner til USA: Nederland vinner i feltet og kan også kontre...
    41'
    ...men det går ikke. Lavelle gjør en god defensiv jobb for USA.
    41'
    Ertz blir hektet på 18-19 meter, men dommeren står godt plassert og lar spillet gå.
    41'
    Gult kort til USA
    Abby Dahlkemper
    Nederland setter fart og ballen går frem til hurtige Beerensteyn. Hun er først på ball, for så å bli tatt av Dahlkemper. Frispark til Nederland på rundt 20 meter fra kanten av sekstenmeteren.
    42'
    Spitse står ved ballen. Kaaaan skyte, men det blir vel trolig et innlegg.
    43'
    Det ender med en hybrid, kanskje mest et skudd mot lengste. Ballen via en amerikaner og til corner.
    43'
    Corner til Nederland: Spitse legger hardt inn. Ballen heades unna.
    43'
    Det legges til to minutter.
    45'
    Stygg krasj her nå. Martens og O'Hara går begge etter ball, men ender med å skalle i hverandre. Foto: REUTERS
    45'+2
    Puh. Begge virker å komme seg greit, men begge får beskjed om å ta seg en liten tur på sidelinjen av dommeren.
    45'+3
    Miedema kommer til innlegg, men i feltet heades ballen ut. Den ender hos Spietsa, som klemmer til fra distanse. Via Mewis og til corner.
    45'+4
    Corner til Nederland: Det er ikke aaaltfor langt unna. Etter mye klabb og babb får amerikanerne ballen unna. Litt marginer for de oransje så kunne det fort ha blitt mål.
    45'+4
    Pause! Den første omgangen i VM-finalen ender uten mål. Nederland gikk ut mer defensivt enn vi er vant til å se dem, og den første halvdelen av kampen var det heller ikke særlig med sjanser. Men de kom så til de grader etter hvert. USA helt klart nærmest, men Nederland er ikke uefne på overganger med Beerensteyn. Nederland-keeper van Veenendaal har vært omgangens beste.
    2. omgang er i gang!
    Spillerbytte - USA
    Inn: Ali Krieger
    Ut: Kelley O Hara
    O'Hara må gi seg, kanskje på grunn av hodesmellen rett før pause. Synd for henne og USA.
    46'
    Corner til USA: Ertz kommer stormende til på første stolpe, men klarer ikke få ballen på mål.
    47'
    Rapinoe får ballen etter litt om og men, men hun bommer totalt på innlegget. Rett inn til keeper.
    48'
    Heath bruker lang tid med ballen, og da rekker Nederland å komme med mange spillere på rett side.
    51'
    Langskudd fra Dunn. Ikke veldig farlig.
    53'
    Morgan får neeeesten tak i ballen, men hun er uansett på feil side av linjen.
    53'
    Sauerbrunn ligger nede etter en smell i hodet i duell mot van de Donk. Blør fra et kutt også.
    55'
    Sauerbrunn lappes sammen på sidelinjen og får applaus når hun entrer banen igjen, denne gang med bandasje.
    58'
    Morgan går over ende i feltet og blir liggende. Dommer peker for corner.
    59'
    Blir det straffe? Situasjonen sjekkes på VAR-rommet. Og dommeren får beskjed om å ta en ekstra kikk! Spørsmålet er om van de Gragt er på ball eller ikke, og det ser da ikke slik ut.
    59'
    Straffe til USA! Dommeren har tatt en titt på bildene og er klar i sin oppfatning. Straffe og gult kort.
    60'
    Stefanie Van der Gragt
    61'
    USA scorer på straffe!
    USA 1 - 0 Nederland
    Mål: Megan Rapinoe
    VAR-STRAFFEMÅL! Megan Rapinoe er sikker fra krittmerket. Sender ballen til høyre, mens keeper blir stående på feil fot. Rapinoe feirer og får med seg hele laget på jubelscenene!
    61'
    Nederland slår direkte opp rett etter målet, men USA håndterer det.
    63'
    USA har masse rom å kontre i, men Morgan bruker lang tid og blir taklet.
    64'
    Igjen får USA rom å kontre i, men Heath misbruker muligheten.
    65'
    Miedema dribler seg inn i feltet, hun har flere muligheter til å skyte, men tar den ikke. Da blir hun til slutt taklet og mister ballen.
    66'
    Morgan stjeler ballen og blir nesten spilt gjennom, men denne gangen treffer van der Gragt med taklingen.
    69'
    Mål for USA!
    USA 2 - 0 Nederland
    Mål: Rose Lavelle
    DER STÅR DET 2-0! Lavelle setter fart, og fra 16 meter plasserer hun ballen perfekt i hjørnet. Men forsvarsspillet er forferdelig passivt. Ingen støter.
    70'
    Spillerbytte - Nederland
    Inn: Jill Roord
    Ut: Lieke Martens
    71'
    SÅ KOMMER NESTEN 3-0! Heath er alene med keeper, men sklir, og da rekker Nederland å blokkere. Strålende pasning gjennom av Rapinoe.
    71'
    NESTEN IGJEN! Morgan er på vei gjennom, men et dårlig touch gjør at vinkelen blir dårlig.
    73'
    Inn: Shanice van de Sanden
    Ut: Anouk Dekker
    Midtstopper Dekker ut. Lynving van de Sanden inn.
    73'
    Nederland er slitne, USA virker til å ha langt mer krefter.
    75'
    USA ALENE MED KEEPER IGJEN! Rapinoe åpner opp forsvaret, og sender en stikker til Dunn. Hun drar av en forsvarspiller på elegant vis, men skyter rett på keeper.
    76'
    Beerensteyn drar seg inn i banen og skyter, men keeper redder.
    78'
    Inn: Christen Press
    Ut: Megan Rapinoe
    Rapinoe ut til enorm applaus. Et fantastisk mesterskap, og en strålende finale av Rapinoe.
    79'
    Spitse skyter på et frispark drøyt 20 meter. Like utenfor.
    80'
    Nederland har hevet seg litt, men vanskelig å se at de skal komme tilbake her.
    82'
    NESTEN FOR USA! Morgan kommer gjennom, hun har med seg Press, men velger å skyte, rett på keeper.
    83'
    Merkelige scener. Lavelle springer rundt med ballen inne i Nederlands felt, uten virkelig å bli presset. Ender til slutt med et dårlig innlegg fra Press.
    84'
    Heath kommer en-mot-en inne i feltet, men stoppes av van der Gragt.
    85'
    USA har enorme muligheter, men utnytter de svakt gang på gang.
    85'
    Inn: Carli Lloyd
    Ut: Tobin Heath
    Heath ut. Superveteran Carli Lloyd får de siste minuttene i denne finalen. Kvinnen som gjorde hat trick i finalen for fire år siden.
    88'
    Roord prøver et skudd, men det er puslete. Spretter utenfor.
    89'
    Lloyd nære å få en sjanse, men stoppes.
    90'+1
    Morgan skyter fra distanse. Langt utenfor.
    90'+5
    USA ER VERDENSMESTERE FOR FJERDE GANG!
    En fullt fortjent finaleseier til USA, mot de regjerende EM-mesterne fra Nederland.