5 668
2 471

Ble dekket av Erik Eikebrokk

Hei, og velkommen til fotballens store festdag. Nei, jeg snakker ikke om 16. mai, men om helga 25. og 26. september, når norske fotballtribuner igjen kan fylles til randen, uten «de strengeste tiltak i norsk fredstid». – Det er fullt frislepp, ingen koronarestriksjoner, ingen testing. Nå kan Lerkendal fylles til randen igjen, skriver rbk.no.
    Det er ikke bare det at samfunnet gjenåpnes igjen når Rosenborg og Mjøndalen sparker igang kampen klokken 18. Også trenerlegende Nils Arne Eggen, som fylte 80 år for en drøy uke siden, skal feires.
    - Selv om vi etter signaler de siste dagene var forberedt på gjenåpning, er det fantastisk å få bekreftelsen i dag. En god og viktig dag for fotballen, ja hele idretten. Vi kan igjen fylle tribunene med fans og tilskuere, sier generalserkretær Pål Bjerketvedt.
    - Selv om vi etter signaler de siste dagene var forberedt på gjenåpning, er det fantastisk å få bekreftelsen i dag. En god og viktig dag for fotballen, ja hele idretten. Vi kan igjen fylle tribunene med fans og tilskuere, sier generalserkretær Pål Bjerketvedt, ifølge fotball.no.. Det betyr at det vil bli tillatt med tilskuere som normalt fra dette tidspunktet, både i toppfotballen og de kommende landskampene på Ullevaal.
    Lagene er inne, og etter stortapet for Viking, tyder mye på at trener Åge Hareide sender Rosenborg ut 4-3-3, med formspiller Stefano Vecchia i 10er-rollen: (4-3-3) Hansen (c) - Andersson, Dahl Reitan, Eyjólfsson, Augustinsson - Holse, Vagic, Konradsen - Holm, Vecchia, Ceide.
    På Rosenborg-benken sitterReservekeeperne Faye Lund og Tangvik, samt Skjelbred, Wiedesheim-Paul, Hovland, Tagseth, Skarsem, Serbecic og Markus Henriksen.
    Mjøndalen-trener Vegard Hansen starter som følger: (5-3-2) Makani - Kleppa, Hansen, Nakkim (c), Janevski, Walstad - Larsen, Sporrong, Sveen - Brustad, Eriksen.
    På bortebenken har Vegard Hansen med seg reservekeeper Lysgård, samt Eriksen, Øverby, Solberg, Stokke, Skistad, Ovenstad, Aasmundsen og Bækken.
    Voldsom applaus fra de noen hundre fremmøtte på Lerkendal idet Rosenborg-spillerne entrer matta, hovedsakelig fra Kjernen. Det blir spennende å se hvor mange som faktisk tar turen. I mente skal man også ha at «hele Trondheim» tilsynelatende var på fest i går kveld.
    Sist Mjøndalen-seier på Lerkendal kom helt tilbake i august i 1992. Den gang scoret Mjøndalen to ganger før sju minutter var spilt, og Rosenborg greide bare å redusere én gang. Dermed 1-2. Den gang var det snaut 11 000 tilskuere på kamp, og Nils Arne Eggen var trener.
    Dagens oppgjør er det 41. lagene imellom i serie og cup. Rosenborg har faktisk ikke vunnet flere enn tjue, altså halvparten, mot bruntrøyenes tolv. Åtte kamper har endt uavgjort. Målforskjellen er 65-41, noe som gir et scoringssnitt per kamp på 2,65. Rosenborg har vunnet de sju siste kampene lagene imellom.
    Et annet velkomment syn på en ellers velkommen dag, er gjensyn med Markus Henriksen, som sitter på benken i dag. Henriksen har vært ute med skade i lang tid, men kan få sine første kampminutter siden andre serierunde mot Viking, der han hinket av banen etter bare 33 minutter.
    «Gjenåpningskampen» skal dømmes av hoveddommer Svein Oddvar Moen. Med seg som assistenter har han Jon-Michael Knutsen og Magnus Lundberg. Mischa Kellerhals er fjerdedommer på Lerkendal for aller første gang.
    Hvem vinner den første kampen på Lerkendal etter gjenåpningen?
    Antall stemmer: 1351
    Avspark nærmer seg, og før flere tusen lerkendalpublikummere endelig kan synge med på «Bilde ta'n Ivers», er det liten tvil om hvem det norske folk tror vinner kampen: 84 prosent tror Rosenborg vinner, mens 13 prosent tror på Mjøndalen-seier. Bare 3 prosent av de drøyt 700 som har stemt, tror det ender uavgjort.
    I første omgang spiller Rosenborg mot Kjernen, der det også henger et banner med hyllest til Nils Arne Eggen. Trenerlegenden fylte 80 år for en uke siden, og hylles før avspark på Lerkendal. Han fikk sang før kampstart. «Kongen av Lerkendal - 80 år», står det på et banner på tribunen. Roar Strand, Bent Skammelsrud og Ola By Rise er blant de som er på tribunen.
    1'
    Det ser ut til at samtlige Rosenborg-supportere på Kjernen-tribunen står oppreist, klapper og synger. Dette er noe annet! Skal man tippe at det er om lag 13 000 tilskuere til stede? Vi får se i andre omgang når tallene er talt opp. – Shalalala, synger Kjernen.
    2'
    Det er så godt å ha tilskuerne tilbake, at det er vanskelig å følge med på kampen. Men det har ikke skjedd noe som helst etter at Rosenborg tok avspark.
    3'
    PS: Adam Andersson spiller høyreback, slik at Erlend Dahl Reitan spiller høyre midstopper. Til venstre for seg har han Eyjólfsson og Augustinsson.
    4'
    Rosenborg er i ferd med å feste et aldri så lite grep om kampen. Hjemmelaget har ballen mye, dog uten å nærme seg Mjøndalen-målet veldig. Bruntrøyene har falt lenger og lenger tilbake i banen, og løper mest etter ballen nå. Det er ikke en overraskende kamputvikling.
    7'
    Vecchia forsøker å dra seg rundt på yttersiden, men Mjøndalen-forsvaret henger med.
    9'
    Så roper Sveen voldsomt i det han går i bakken, men dommer Moen blåser ikke frispark. Det gjør han heller ikke i situasjonen etterpå da Vecchia går over ende. Kjernen er ikke enig.
    10'
    Mjøndalen skal kaste langt, foran i underkant av hundre brunkledte supportere i bortesvingen. Rosenborg klarerer.
    11'
    Adam Andersson
    1-0, men det er bare i sjansestatistikken.
    15'
    Kampens første gode angrep, fører til kampens første store sjanse. Ceide tar med seg Augustinsson som kommer på overlapp ute til venstre. Venstrebacken legger tilbake, men ballen rikosjerer ut i returrommet. Der har Konradsen hav av rom, men skuddet treffer en blokkerende Mjøndalen-spiller. Kjernen roper på hands og straffe, men dommer Moen vinker spillet videre.
    15'
    Kampens første corner går til Mjøndalen. Kleppa skal slå utoverskrudd fra høyre side. Corneren skaper visse problemer for hjemmelagets forsvar, men ballen ender til slutt høyt over André Hansens mål.
    16'
    Emil Konradsen Ceide
    STOR RBK-sjanse. Rosenborg kontrer, og Emil Konradsen Ceide kommer i full fart ute til venstre. Unggutten drar seg innover, og banker til fra 16 meter. Det er god posisjon å avslutte fra, men skuddet er ikke langt nok ute i hjørnet. Makani står nesten i ro da han redder med hånda.
    17'
    NOK EN ENORM SJANSE, og alt starter med Vagic. Spiller opp Holm feilvendt, får ballen tilbake, og stormer videre. Finner nok en gang Ceide ute til venstre, som drar seg utover, og får lagt inn. Konradsen kommer stupende inn, men Mjøndalen får avverget på streken.
    18'
    Hjørnespark til Rosenborg
    19'
    Ny corner til Rosenborg, denne gang fra venstre. Den første fra Augustinsson ble det ingenting ut av. Også den andre forbigår uten tellende resultat.
    19'
    Skudd på mål, Rosenborg
    Carlo Holse
    20'
    Det nærmer seg et aldri så lite bombardement av Mjøndalen-forsvaret. Først er Holm og Ceide nær ved å få avsluttet på mål, men forsvaret blokkerer skuddene. Så faller ballen til Holse, som får tenke seg godt om, og sikte, men nok en gang rett i blokka. Nå henger det et Rosenborg-mål i lufta.
    20'
    Noah Holm river seg løs, og kommer seg til dødlinja, med ryggen mot mål. Han finner igjen rekkekompis Ceide, som dribler seg fri i samme retning. Har dårlig vinkel mot målet, så han slår ballen blindt tilbake i feltet, der han vet det skal være en medspiller. Det er det ikke, men tanken er god.
    20'
    Mjøndalen-trener Vegard Hansen ser nok det samme som alle andre, at Rosenborg styrer alt på Lerkendal. Hansen har flere ganger vært langt ute i teknisk sone og gitt instrukser til spillerne sine. Det er nok ikke like lett som «før» å høre beskjedene, for Kjernen sørger for høyt volum på tribunen.
    21'
    Mål for Rosenborg!
    Rosenborg 1 - 0 Mjøndalen
    Mål: Stefano Vecchia
    Målgivende: Noah Jean Holm
    26'
    SUPERSCORING. Det konstante Rosenborg-presset gir resultat, og hvilken scoring det er. Noah Holm spilles opp feilvendt av Anders Konradsen. Holm legger igjen på ett touch til formspiller Stefano Vecchia. Driblesvensken gjør det som er hans varemerke; styrer ballen hardt og kontrollert i det lengste hjørnet, på første touch.
    26'
    Så gir dommer Moen tilsnakk til en person fra Mjøndalens støtteapparat, som er borte på motsatt side av trenerbenken for å legge igjen en drikkeflaske. Ga han noen beskjeder samtidig?
    28'
    Carlo Holse
    Imens vil Carlo Holse også være med på moroa. Drar seg innover i banen, og banker til med innsida av foten. Ballen har retning det lengste hjørnet, men keeper Makani er med på notene, og får akkurat slått ballen ut.
    30'
    Nytt langt Mjøndalen-kast. Nå fra venstre. Brustad kaster langt, men det blir ingenting ut av det.
    34'
    Godt innlegg fra Andersson, det er så vidt Mjøndalen-forsvaret får headet ballen unna foruten snuten på Konradsen. Nok en god involvering av Vecchia i forkant, som viser oversikt og pasningsfot.
    35'
    Rosenborg-forsvaret har mye fokus på å skyve leddet høyt og raskt opp i banen når ballen går inn på Mjøndalens banehalvdel. At lagdelene er samlet, er halt avgjørende for at frontspillerne kan presse høyt.
    36'
    Vecchia går i bakken, og Dahl Reitan sparker umiddelbart ballen utover sidelinjen. Mjøndalen spiller den tilbake igjen til hjemmelaget etter å ha sjekket at målscoreren er ok.
    38'
    Rosenborg kan være fornøyd med mye, men er det én ting som trener Åge Hareide IKKE er fornøyd med, så er det om hjemmelaget kun leder med ett mål ved pause. Så stor har dominansen vært.
    40'
    MIF-keeper Makani er ute på en aldri så liten bærtur, og målet er åpent, men hjemmelaget får ikke skutt på mål. Slipper med skrekken.
    42'
    Nikolas Walstad
    I sitt første skikkelige angrep, får Mjøndalen skutt fra 18 meter. Det er Nikolas Walstad som får litt rom utenfor hjørnet av 16-meteren, og lader kanonen. Høyt over og langt utenfor.
    43'
    Med Vecchia i tierrollen ligner Rosenborg mer på 4-2-4, enn 4-3-3. Det har vært et særdeles offensivt hjemmelag som har sørget for 45 minutter med gjenåpningsfest på Lerkendal. Det er kun et par mål, skinnvest, sodd og tresko som mangler for å gjøre trønderfesten komplett.
    45'
    Mjøndalen kan kontre på overtid, og sender en del spillere i angrep. Hjemmelaget jobber godt hjemover, men Dahl Reitan stupheader ballen vekk fra innenfor femmeteren.
    45'+1
    Nils Arne Eggen følger kampen fra tribunen, og i pausen har hele Lerkendal synget bursdagssang for trenerlegenden. – Gratulerer med dagen som var (for ei uke siden).
    Rosenborg-spillerne står allerede klare ute på matta, idet bortelagets spillere kommer ut av garderobetunnelen.
    Det var klasseforskjell på lagene i første omgang. Så er spørsmålet om trener Vegard Hansen har funnet på noe genialt for å snu kampen til Mjøndalens fordel.
    Mjøndalen går rett i angrep, men kommer ikke til skudd fra tjue meter. Forsøker seg på nytt, men så vinner hjemmelaget igjen ballen et kort øyeblikk.
    46'
    Holm stormer forbi to motspillere, men første omgangs store spiller, Vecchia, får en dårlig førstetouch og mister ballen.
    47'
    Augustinsson får et par dårlige touch på vei opp langs venstrekanten, men trykker til, først én gang så enda en gang til, og kommer likevel ut av situasjonen med innkast.
    49'
    Vecchia blir felt tjue meter fra mål, og får frispark. Dette er utmerket skuddhold for Rosenborgs nummer 22.
    49'
    Gult kort til Mjøndalen
    Daniel Janevski
    50'
    Jonathan Augustinsson
    Vecchia later som han skal skyte, og finter skudd, men det er Augustinsson som skyter. Kanskje like greit at Vecchia, som kan det, forsøker seg neste gang.
    51'
    Skudd på mål, Mjøndalen
    Lars Olden Larsen
    53'
    Rosenborg mister ballen håpløst på vei frem, og Larsen kommer til skudd fra tjue meter. Høyt over, men Mjøndalen har kommet best i gang i andre omgang.
    53'
    Mål for Mjøndalen!
    Rosenborg 1 - 1 Mjøndalen
    Mål: Kent Håvard Eriksen
    Målgivende: Nikolas Walstad
    Og der sitter den, og Rosenborg kan ikke si at de ikke ble advart. Valstad slår et perfekt innlegg fra venstre, og Kent Håvard Eriksen er først på ballen i duell med Dahl Reitan. Siktet er også perfekt, helt nede ved stolperota. RBK-keeper Hansen får bare en hånd på ballen.
    54'
    Det som i første omgang var et Rosenborg som hang godt sammen, og hadde korte avstander mellom forsvar, midtbane og angrep, henger ikke like godt sammen nå. Mjøndalen finner ofte store rom mellom hjemmelagets forsvar og midtbane, og det er Mjøndalen som dominerer nå.
    58'
    Albin Sporrong
    Sporrong får skyte helt upresset fra 17 meter, men rett på Hansen. Det er en stor sjanse for bortelaget.
    60'
    Ole Amund Sveen
    60'
    Spillerbytte - Rosenborg
    Inn: Per Ciljan Skjelbred
    Ut: Anders Konradsen
    60'
    Igjen får Mjøndalen skutt fra god posisjon, nå fra drøyt tjue meter. Hansen redder enkelt, men nå er det Rosenborg som ikke henger med. Kampbildet fra første omgang er snudd helt om. Nå er det hjemmelaget som henger i tauene.
    61'
    RBK-keeper Hansen får seg en trykk, og får tilsyn av Rosenborg-legen. Setter seg ned på rumpa, og har tydelig vondt. Er det kneet eller ankelen?
    64'
    Det går IKKE bra med Hansen. Legen gir straks beskjed om at landslagskeeperen må byttes ut. Da er det tid for Julian Faye Lund.
    64'
    Inn: Julian Faye Lund
    Ut: André Hansen
    65'
    PS: Rosenborg har enda en keeper på reservebenken, i form av Sander Tangvik, om det skulle skje noe med Faye Lund. Bank i bordet.
    65'
    Dette blir Julian Faye Lunds første minutter i Rosenborg-drakt denne sesongen.
    66'
    En sløv Vagic mister ballen i farlig posisjon, og det er nesten at Mjøndalen kommer til enda en stor sjanse. Faye Lund er kjapt ute og fanger den litt for lange pasningen.
    67'
    Nå runger det bra på Lerkendal. Samtidig blir Holm dratt over ende av Sporrong, som får det gule kortet. Sporrong hindret det som kunne blitt en kontringsmulighet.
    68'
    69'
    20 minutter igjen, pluss antagelig en del tillegg. Rekker vi flere mål?
    71'
    Sosha Makani med en strålende redning for Mjøndalen! Rosenborg og Augustinsson kommer fri på venstre. Slår perfekt inn til Holse, men Makani stopper avslutningen.
    71'
    Gigasjanse for Mjøndalen! Denne gang er det innbytter Faye Lund som gjør en strålende redning. Kent Håvard Eriksen avslutter fra få meter, men Faye Lund gjør seg stor og redder RBK.
    72'
    Rosenborg får en corner.
    74'
    Rosenborg 2 - 1 Mjøndalen
    Rosenborg slår tilbake mot Mjøndalens utligning. Tilbake i ledelsen. Holm stusser en corner videre inn i feltet. Der er Vecchia og setter sitt andre for dagen.
    74'
    Skjelbred får seg en trøkk i hodet. Men det går bra. Han spiller videre.
    76'
    Nakkim må gi til corner for RBK etter et innlegg.
    78'
    Ender med nytt hjørnespark for RBK etter et blokkert innlegg fra Augustinsson.
    78'
    Spillerbytte - Mjøndalen
    Inn: Benjamin Stokke
    Ut: Fredrik Brustad
    80'
    Holse får en god mulighet inne i 16-meteren, men setter den over.
    81'
    Lerkendal synger på nytt for Nils Arne Eggen.
    82'
    Inn: Martin Rønning Ovenstad
    Ut: Herman Kleppa
    83'
    Inn: Joackim Olsen Solberg
    Ut: Nikolas Walstad
    83'
    Vecchia prøver seg fra distanse, men får ikke noe presisjon i den. Langt utenfor. Svensken ber også om å bli byttet ut.
    84'
    Inn: Olaus Skarsem
    Ut: Stefano Vecchia
    86'
    Ceide misbruker en svært god sjanse fra 11 meter! Der burde det stått 3-1, men RBK må nøye seg med corner.
    87'
    Inn: Erik Stavås Skistad
    Ut: Albin Sporrong
    88'
    En lang ball fra Mjøndalen går til femmeter for RBK
    90'
    RBK er i ferd med å dra seieren i land nå. Mens Mjøndalen faller ned til sisteplass som følge av at Brann og Stabæk er i ferd med å vinne sine kamper.
    90'
    Legges til 5 minutter.
    90'+1
    Mjøndalen kommer til et farlig innlegg og Stokke kommer til heading, men han er tett markert av Dahl Reitan og det blir ikke farlig.
    90'+2
    Det er panisk tilstander i RBK-boksen når Mjøndalen fyller opp og slår innlegg. Men RBK får klarert.
    90'+3
    Ett minutt igjen.
    90'+5
    Rosenborg 3 - 1 Mjøndalen
    Mål: Noah Jean Holm
    Målgivende: Emil Konradsen Ceide
    Ceide kommer seg rundt og slår inn til Holm som får en meget lett jobb med å score! Muligens var han i offside? Men målet er godkjent.