1-0
1 572
1 729

Ble dekket av Sebastian Melsom Johansen

Hei og velkommen til denne livedekningen av den første playoff-kampen til Eliteserien mellom KFUM Oslo og Sogndal.
    Hjemmelaget har overbevist stort denne sesongen og levert langt over forventet. Dette er andre gang Oslo-klubben har kvalifisert seg til playoff-spill til Eliteserien. I 2019 kom de på fjerdeplass og i år på femteplass. De var også kun én kamp unna playoff-spill i fjor, men måtte se seg slått borte mot Raufoss i siste serierunde.
    KFUM står nå med tre seiere på sine fire siste kamper, hvor av de vant overbevisende 4-1 over serietreer Jerv i siste seriekamp.
    Sogndal på sin side har også hatt en god sesong, men har i motsetning til KFUM dabbet av mot slutten av sesongen. Det så lenge ut som de skulle sikre femteplassen og hjemmebanefordel i den første playoff-kampen, men rotet det bort med kun to poeng på de fire siste kampene. Den fjerde siste kampen var faktisk borte mot KFUM, hvor de tapte 3-1.
    Dagens kamp spiller på Vålerengas hjemmebane, Intility, tross at KFUM sin hjemmebane befinner seg oppe på Ekeberg. Det grunnet lysforholdene på KFUM Arena ikke er gode nok i mørket.
    Hvem vinner den første kampen om Eliteseriespill?
    KFUM Oslo
    59%
    Sogndal
    41%
    Antall stemmer: 1329
    Sogndal (3-5-2): Fij - Flo, Gueye, Eid - Hoven, Blårud, Roseth, Kryger, Nouri - Adams, Nesse.
    Det betyr at den tidligere KFUM-stopperen Mansour Gueye skal få spilt mot sine gamle lagkamerater. Stopperkjempen skadet seg i starten av sesongen og måtte stå over begge kampene mot Oslo-klubben tidligere i sesongen.
    Sogndal-benken: Johnsen, Lereng, Bakke, Bjørnebye, Darcy, Hoven, Michael og Skålevik.
    Trykk på «siste nytt» i fanen over her og les om KFUMs utrolige reise til Eliteserie-playoff.
    Vi har tekniske problemer med å få startet liven, men jeg kan melde at KFUM fikk tildelt et straffespark da Mansour Gueye felte Håkon Hoseth inne i feltet. Alagie Sanyang gikk frem til krittmerket, men blåste ballen i tverrliggeren, og stillingen er fortsatt 0-0 på Intility.
    Lagene går til pause på stillingen 0-0.
    Der går hjemmelaget opp i ledelsen! Det er Bilal Njie som blir spilt alene med keeper av Mohammed Mahnin, og vingen banker kula i nettet bak Sogndal-keeperen.
    51'
    KFUM vinner 1-0 og er videre til neste runde i kvalifiseringen til Eliteserien. Neste motstander er Fredrikstad 6. desember.
    God ettermiddag, og velkommen til første kamp i kvalifiseringen til Eliteserien 2022!
    Årets kvalifisering starter altså med møtet mellom lagene på femte- og sjetteplass i Obos-ligaen. Vinneren her skal ut i bortekamp mot Fredrikstad mandag 6. desember, før vinneren av det oppgjøret igjen møter Jerv borte 12. desember. Til slutt møter vinneren av dette oppgjøret laget som havner på kvalikplassen i Eliteserien. Det skjer 15. desember.
    KFUM og Sogndal har møttes seks ganger i obligatoriske kamper tidligere, og historien er enkel: Hjemmelaget har vunnet alle kampene. Det er bare en måned siden KFUM vant 3-1 i Oslo, mens Sogndal bokførte en 3-2-seier i saftbygda i august.
    Hjemmelaget kommer inn i denne kampen i betydelig bedre form enn gjestene. På de siste seks kampene står riktignok KFUM med 3-1-2 og Sogndal med 2-2-2, men ser vi på de fire siste, har KFUM tre seire og én uavgjort, mens Sogndal har to uavgjort og to tap. Lørdag avsluttet KFUM serien med 4-1 hjemme mot Jerv, mens Sogndal tapte 1-2 borte mot Ull/Kisa.
    Lagene er klare, og KFUM gjør bare én endring fra kampen mot Jerv: Hoseth erstatter suspenderte Sørås. Sogndal setter på sin side inn Roseth og Gueye for Lereng og Skålevik.
    Kampen spilles altså på Intility Arena, Vålerengas hjemmebane. Men det strømmer til en god del tilskuere nå rett før kampstart. Også Sogndal har med seg en god del supportere hit til Oslo, og de svarte og hvite flaggene vaier høyt når lagene kommer ut på banen her.
    Det er en fin dag for fotball, pleier Arne Scheie å si. Det kan nok diskuteres om dagen i dag passer til den beskrivelsen, for det er seks-sju minusgrader i Oslo – og snø rundt banen. Men lagene er ute på banen og klare.
    0'
    Sogndal setter i gang kampen.
    1'
    Det trøkkes til fra start her ute, og KFUMs Njie får seg en trøkk i en duell midt på banen. Han kommer seg etter hvert på beina igjen.
    2'
    Sogndal stiller opp til langt innkast ute til høyre. Det blir en stuss inne i feltet, men den ender opp bak mål.
    3'
    KFUM setter opp Njie i bakrom, og han vinner en corner.
    5'
    Heades unna på første stolpe.
    5'
    KFUM har mest ball i innledningen her.
    6'
    Eid prøver å finne Adams med en pasning framover, men den når ikke fram.
    7'
    Ballen slås mot nærmeste, og stussen går via en forsvarer til ny corner.
    8'
    Det duelleres i feltet, men ballen spretter ufarlig over mål.
    8'
    KFUM tar seg god tid i oppbygningen av spillet innledningsvis.
    10'
    Så kommer innlegget mot Sanyang, men han kommer ikke høyt nok til å få headet skikkelig.
    10'
    Gueye går tøft til i duellene når Sanyang spilles opp feilvendt. Den tidligere KFUM-spilleren er på plass sentralt i forsvarstreeren til Sogndal i dag.
    12'
    KFUM prøver seg med noen kjappe pasninger og tekniske finesser sentralt, men Sogndal bryter.
    13'
    Fint spill av KFUM, som til slutt får en skuddmulighet inne i 16-meteren, men det blokkeres.
    15'
    Nydelig raid av Hoven, som tar med seg ballen langt framover og gir til Adams. Han prøver å passere Ghaedamini og får til slutt en corner.
    15'
    Ballen ramler ned på bakre stolpe, og der er den fri lenge nok til at det blir litt skummelt, men KFUM får etter hvert klarert.
    15'
    KFUM spiller på små marginer når de skal spille seg ut bakfra, og Sogndal vinner nesten ballen helt oppe ved 16-meteren to ganger på et par minutter nå.
    16'
    Mathias Blårud har fått seg en smell i fingeren og må ut og få litt tilsyn på linja, men det ser ut til å løse seg.
    19'
    KFUM vinner ballen, og Njie setter fart på venstrekanten. Han skjærer inn i banen, men løpes opp av Nouri.
    20'
    Sogndal etablerer seg høyt oppe etter et fint raid av Nouri. Det ender med et Blårud-langskudd, som går over mål.
    22'
    Vi er halvveis første omgang, og det har vært ganske sjansefattig så langt. KFUM hadde mye ball innledningsvis, men nå er det Sogndal som har skaffet seg et overtak.
    24'
    Aaron Kiil Olsen sparer ikke på noe i duellspillet når Sogndal spiller opp på feilvendt spiss. Frispark til gjestene i midtsirkelen.
    25'
    Gaye er på løp opp langs høyrekanten og tar ned en lang diagonalball. Det ender med corner.
    27'
    Sogndal vinner duellene bakerst i boksen.
    27'
    Fint angrep av hjemmelaget! Igjen spilles Gaye fram på høyrekanten. Han slår ballen inn i boksen, der det heades over av Hoseth.
    28'
    Så er det Sogndal som angriper. Adams får tatt ned og vendt opp på 16 meter. Han fyrer av mot hjørnet, men Brauti er fint nede og redder.
    29'
    Njie kommer seg til linja og henger opp ballen på bakre stolpe. Der er det Rogseth og Flo som rager høyest, og de får ballen unna i fellesskap.
    30'
    Hoseth er våken når Njie kriger en ball inn foran mål, og angriperen møter kula på første stolpe med et forsøk på en flikk. Treffet er ikke all verden, og det går utenfor.
    32'
    Litt livlig her ute en periode nå. La oss håpe det fortsetter.
    35'
    Bra mulighet for hjemmelaget! Ballen halvklareres ut i boksen, der Gaye kriger seg foran og får lappet til fra straffemerket. Over.
    36'
    Ballen slås tett på mål, men der er Brauti og holder.
    38'
    KFUM flytter ballen fint rundt her ute nå, men Sogndal ligger godt defensivt.
    40'
    Sanyang banker ballen i tverrliggeren helt oppe ved vinkelen.
    41'
    Ballen legges inn i boksen, og Gueye får en dårlig touch i første omgang. Dermed må han takle for å vinne ballen tilbake, og da feller han Hoseth. Gueye er nok både på ball og mann der, men Hoseth går over ende, og hjemmelaget får straffe.
    41'
    Sogndal med ballen nå etter straffebommen.
    44'
    Nouri kommer fram på kanten og slår inn mot Flo. Han header ballen tilbake i feltet, men Nessø når ikke fram.
    45'+1
    Det skal spilles minimuk ett tilleggsminutt.
    45'+1
    45'+2
    Det er pause i Oslo, og lagene går i garderoben på 0-0. Det har vært en omgang der begge lag har prioritert det defensive, og dermed har det vært få sjanser. Den største fikk KFUM på et straffespark, men det satte Sanyang i tverrliggeren. Vi tar en varmepause og er snart tilbake med andre omgang.
    45'
    Meget rolig start etter pause.
    48'
    Nå kan KFUM kontre, men Sogndal har mange spillere tilbake.
    50'
    Brauti mister ballen, men hjemmelaget får klarert.
    50'
    Mål for KFUM Oslo!
    KFUM Oslo 1 - 0 Sogndal
    Mål: Bilal Njie
    Målgivende: Mohammed Mahnin
    Der sitter den! Og jubelen bryter løs! Mahnin sender ballen på volley kjapt i bakrom, og der er Njie fri ute på venstrekanten. Han løper fra alt og alle, skjærer inn i banen og banker ballen inn høyt i mål. Vakkert!
    51'
    Gult kort til Sogndal
    Mathias Blårud
    Måker ned Sanyang.
    53'
    To forsiktige lag så langt. Nå må Sogndal fram, så dette kan være bra for kampen.
    54'
    Lang ball fra KFUM inn i bakrom, nesten en kopi av scoringen. Denne gang går avslutningen fra Njie via en forsvarer til corner.
    55'
    Sogndal får klarert i første omgang.
    55'
    KFUM svinger ballen inn i boksen igjen, og den går helt fram til Sanyang, men han får ikke skikkelig kraft i headingen. Rett på keeper.
    57'
    Ingen umiddelbar Sogndal-offensiv etter 1-0-målet her. Fortsatt har KFUM ballen mest.
    59'
    Sogndal står litt høyre med laget sitt nå, noe som betyr gode bakromsmuligheter for hjemmelagets angripere.
    61'
    Adams tar med seg Dahl på en løpetur ute på kanten, men KFUM-stopperen henger med og rydder opp i stor stil.
    62'
    Sogndal forbereder et par bytter.
    63'
    Spillerbytte - Sogndal
    Inn: Steffen Lie Skålevik
    Ut: Andreas Hoven
    64'
    Inn: Kristoffer Hoven
    Ut: Amin Nouri
    64'
    Inn: Johan Bakke
    Ut: Mansour Gueye
    64'
    Kjempesjanse for KFUM! Sanyang finner Njie i bakrom, men denne gang nøler han litt, og da må han vende tilbake i stedet for å gå rett på mål. Skuddet blir litt svakere og går rett på Eid, som har gjort et meget bra returløp.
    65'
    Sogndal prøver en stikker mot Skålevik i bakrom, men KFUM-forsvaret er med på notene og avskjærer. Sterkt av Taaje.
    67'
    Lang kast fra Sogndal nå. Heades unna.
    68'
    KFUM spiller seg fint ut av en trang situasjon på høyrekanten, før ballen spilles over mot Njie på motsatt kant. Han klarer ikke få kontroll.
    70'
    Bra kontringsforsøk av hjemmelaget. Njie finner Sanyang, som sender ballen over til Hoseth, men han bommer litt på mottaket og takles av Flo.
    71'
    Eid drar seg inn i boksen og prøver å skyte, men avslutningen blokkeres.
    72'
    Definitivt en mer åpen kamp nå. Sogndal står høyere med laget, men klarer ikke etablere så mye spill.
    74'
    Stor mulighet for gjestene! Etter et kast svinges ballen inn i boksen, og Kristoffer Hoven header fra kort hold. Brauti slår til corner.
    75'
    Klareres.
    76'
    Spillerbytte - KFUM Oslo
    Inn: Christopher Lindquist
    Ut: Håkon Hoseth
    76'
    Aaron Kiil Olsen ligger nede for hjemmelaget. Litt underlig situasjon der – det ser ut til å ha vært en smell i hodet etter en duell.
    78'
    Olsen er tilbake på banen.
    79'
    Kast til Sogndal høyt oppe.
    80'
    Det tas kort, og Skålevik prøver et innlegg, men det blokkeres.
    80'
    Sogndal plager KFUM i luftrommet nå. Nytt innlegg, og Hoven rager høyest foran mål igjen. Han header via en forsvarer til corner.
    81'
    Det halvklareres flere ganger. Sogndal presser på bra nå.
    81'
    Hoven sender til slutt et innlegg bak mål.
    82'
    KFUM bruker tid når de kan nå.
    85'
    Litt dårlig presisjon fra begge lag nå. Sogndal har flyttet fram mange, men sliter med å få opp balltempoet nok. Samtidig er ikke presisjonen veldig bra i kontringene fra hjemmelaget.
    85'
    Axel Kryger
    Får trolig kortet for protester.
    87'
    Njie sliter med et eller annet og setter seg ned. Må dagens eneste målscorer gi seg her, da?
    87'
    Fint spill fra hjemmelaget, som nesten klarer å kombinere seg inn til femmeteren ute på høyrekanten. Martin Roseth sikrer bra og rydder unna.
    88'
    Inn: Ronan Darcy
    Ut: Mathias Blårud
    89'
    Sogndal med initiativet nå. 21 av 22 spillere er inne på KFUMs halvdel.
    90'
    Fint innlegg fra venstre fra Skålevik. Taaje sleiver skikkelig med klareringen, men den havner i klypene til Brauti.
    90'+1
    Det skal spilles minimum fem tilleggsminutter.
    90'+1
    Inn: David Tavakoli
    Ut: Bilal Njie
    90'+1
    Sogndal beleirer boksen til KFUM nå.
    90'+2
    Innlegg inn i KFUM-boksen. Adams er høyest i duellen, men klarer ikke presse headingen ned.
    90'+3
    Sogndal fører framover på høyrekanten igjen. Så spilles det på tvers. KFUM ligger kompakte.
    90'+4
    Flo slår inn fra venstre. Brauti holder.
    90'+4
    Nytt innlegg, fra høyre denne gang. Ballen går helt ut på motsatt side.
    90'+5
    KFUM vinner ball og kan kontre. Eller bruke tid. Ballsikre KFUM-spillere velger det siste.
    90'+5
    90'+6
    Det er over på Intility Arena, og KFUM tar seg videre til neste runde av eliteseriekvalifiseringen. Det var en jevnspilt kamp mot Sogndal her i dag, men Bilal Njies kontringsmål ble forskjellen på lagene. Begge lag var solide bakover, men etter målet åpnet det seg litt. Sogndal kom ikke nærmere enn to headinger fra Kristoffer Hoven. Dermed er det KFUM som reiser til Fredrikstad på mandag i kampen om avansement.