1-1
2-1
3-1

Ble dekket av Jonas Bucher

Det nærmer seg avspark i Wellington. Norge møter Japan i åttedelsfinalen i VM, og det store spørsmålet er hvem som starter på topp for Norge. Blir det Ada Hegerberg? Blir det Sophie Román Haug? Eller starter Hege Riise med begge to? Svaret får vi om 15 minutter.
    Sophie Román Haug starter på topp for Norge! Ada Hegerberg er på benken også i 8-delsfinalen. Foto: Bildbyrån
    Slik stiller Norge (4-3-3): Mikalsen - Bjelde, Mjelde, Harviken, Hansen - Syrstad Engen, Bøe Risa, Reiten - Graham Hansen, Román Haug, Haavi.
    Slik stiller Japan (3-4-3): Ayaka Yamashita - Hana Takahashi, Moeka Minami, Saki Kumagai - Risa Shimizu, Yui Hasegawa, Fuka Nagano, Jun Endo - Hinata Miyazava, Aoba Fujin, Mina Tanaka.
    Norges høyreback Thea Bjelde måtte av med skade i siste gruppespillskamp mot Filippinene, men er friskmeldt og starter i forsvarsrekken. Ingrid Syrstad Engen ble benket mot både Sveits og Filippinene i gruppespillet, men erstatter Frida Maanum i dag.
    – Ada var ikke klar for 90 minutter. Hun har hatt fin progresjon, men var ikke klar for full kamp. Derav starter Sophie, sier landslagssjef Hege Riise til NRK.
    Japan er nummer 11 på Fifa-rankingen, mens Norge er nummer 12. Japanerne vant sin gruppe suverent med tre av tre mulige seiere og 11+ i målforskjell uten å slippe inn ett eneste mål.
    Spillerne entrer gresset. Det nærmer seg avspark, men først nasjonalsanger.
    VG Live svarer
    Aksel
    Hvem møter Norge hvis de vinner mot Japan
    Vinneren av Sverige - USA. Vi kan altså få et nabooppgjør i kvartfinalen!
    Kampen er i gang! Japan med avsparket.
    Japanerne er farlig frempå med én gang! Syrstad Engen sliter med å klarere i feltet, og Mikalsen må tidlig i aksjon for å stoppe et skummelt innlegg! Ingen lovende åpning på kampen for Norge.
    1'
    Japan får en corner ut av det, men Norge får ryddet unna.
    2'
    Japan med et lengre angrep før den siste pasningen går bak dødlinja og til 5-meter. Defensiv start på kampen sett med norske øyne.
    3'
    Syrstad Engen med en ny, svak defensiv involvering. Japan kommer seg til innlegg, men Barcelona-spilleren sliter med å få klarert. Norge slipper med skrekken og en 5-meter til slutt.
    6'
    Norge mister på Japans halvdel før japanerne kontrer og skyter fra distanse. Går langt til side for mål.
    8'
    Román Haug lager et frispark langt inne på Japans banehalvdel. Norge sliter med å etablere noe angrepsspill så langt.
    9'
    Thea Bjelde passeres, men tar igjen Endo og takler til corner for japanerne.
    11'
    Kort variant før innlegget kommer fra returrommet. Blir småfarlig før ballen går til ny corner.
    12'
    Ny kort corner, men denne gangen får Norge avverget før Japan kommer seg til innlegg.
    12'
    Norge ligger veldig lavt til å begynne med i denne kampen. Japan med alt av initiativet og klart best i åpningsminuttene.
    13'
    Ny corner for Japan.
    13'
    Spiss Tanaka vinner duellen i feltet, men Román Haug klarerer foran Mikalsen i Norge-buret.
    14'
    Norge scorer selvmål!
    Japan 1 - 0 Norge
    Mål: Ingrid Syrstad Engen
    MARERITTSTART! Japan kommer seg til nok et innlegg, og Syrstad Engen kommer først på det i feltet. Treffer henne under foten, og setter Mikalsen ut av spill. Ballen lurer seg inn ved stolpen, og Syrstad Engen scorer selvmål! Foto: NTB
    15'
    Før målet slet Barcelona-spilleren med å rydde unna ved to anledninger. På det tredje innlegget setter hun ballen i eget mål! Grusom start for Syrstad Engen, som altså ble vraket i de to siste gruppespillskampene.
    17'
    Japan fortsetter i samme spor etter å ha gått i føringen. Fortsatt laget med det offensive initiativet - enn så lenge.
    19'
    Mål for Norge!
    Japan 1 - 1 Norge
    Mål: Guro Reiten
    Målgivende: Vilde Bøe Risa
    NORGE SLÅR TILBAKE! For en måte å svare på! Román Haug er råsterk og vinner en duell på Japans halvdel. Deretter avanserer Graham Hansen, som finner Bøe Risa på høyrekanten. Midtbanespilleren slår et perfekt innlegg, og Guro Reiten knuser Japans forsvarsspillere i lufta! Utligner for Norge med en kanonheading! Foto: NTB
    20'
    Har vist seg veldig ballsikre den første halvdelen av omgangen, Japan. Står med 65 % av ballbesittelsen så langt.
    24'
    Román Haug vinner nok en duell utenfor Japans 16-meter. Finner Reiten, som med høy selvtillit tester skuddfoten fra distanse. Får bra trøkk i skuddet, men går et stykke utenfor mål. Foto: NTB
    26'
    Fujino prøver å slå inn, men Hansen klarerer til corner. Foto: NTB
    28'
    Ny kort corner. Blir ikke veldig farlig denne gangen.
    29'
    Reiten får et litt for langt touch og dundrer inn i låret til Endo med kneet. Ser ikke godt ut, men begge kommer seg raskt opp.
    30'
    Syrstad Engen feller Tanaka, som får frispark på Norges halvdel.
    32'
    Tanaka skyter, men Bjelde blokkerer.
    33'
    Frispark imot Román Haug på Japans halvdel.
    33'
    Japan slår langt mot Tanaka, men Norge er bedre i egen boks nå enn ved starten av kampen. Harviken tett på spissen, og Mikalsen kommer ut og plukker.
    34'
    Norge etablerer angrep nå.
    35'
    Norge tester suksessoppskriften fra utligningen, men Bøe Risas innlegg blir klarert. Japan forsøker å kontre, men Norge er raskt tilbake i etablert forsvar.
    37'
    Hvordan ender kampen?
    Norge vinner, selvsagt!
    27%
    Japan blir for sterke og tar dette greit.
    52%
    Norge kommer seg videre etter ekstraomganger/straffekonk.
    16%
    Japan kommer seg videre etter ekstraomganger/straffekonk.
    5%
    Antall stemmer: 3291
    Graham Hansen forsøker iherdig å kontre, men Japan stormer hjemover og stopper Norges stjernespiller.
    40'
    Hasegawa med en lekker detalj før Shimizu dundrer til fra hjørnet av 16-meteren. Går et stykke over mål.
    41'
    Hasegawa slår en genial pasning i bakrom mot Endo, men sistnevnte stopper opp og ser ut til å ikke ha tro på lagvenninnens ball. Kunne fått en enorm sjanse der, men går til 5-meter for Norge.
    43'
    Det legges til to minutter.
    45'
    Japan med et lengre angrep før Syrstad Engen går ned i feltet og får frispark.
    45'+1
    Tanaka heldig som slipper unna med frisparket. Kunne fort ha fått gult kort for den taklingen.
    45'+2
    Vi er halvveis av ordinær spilletid. Det står 1-1 til pause etter en omgang hvor Japan har stått for det meste av mulighetene og ballbesittelsen. Norge har knapt skapt en sjanse, men slo tilbake umiddelbart etter at japanerne gikk i ledelsen etter Syrstad Engens uheldige selvmål.
    – Litt trøblete start de første minuttene hvor vi slipper dem litt for lett til på vår høyreside. Vi justerer det bedre utover omgangen før vi slipper inn et kjipt mål, men vi utligner med en gang. Det er bra, sier Norges assistenttrener Ingvild Stensland til NRK etter første omgang.
    Hele Norges benk er ute og spiller noen pasninger og holder kroppen i gang i pausen, bortsett fra Ada Hegerberg. Hun er ikke på banen i det hele tatt.
    Andre omgang er i gang!
    46'
    Norge med avsparket, men Japan overtar med én gang.
    46'
    Japan hadde 68 % av ballinnehavet i første omgang.
    47'
    Mål for Japan!
    Japan 2 - 1 Norge
    Mål: Risa Shimizu
    KATASTROFESTART IGJEN! Nok en gang slipper Norge inn tidlig i omgangen. Japan har vært klart best i åpingsminuttene av andre omgang, og krangler seg inn i Norges 16-meter. Vilde Bøe Risa ser etter Hansen når hun vinner igjen ballen, men treffer i stedet Shimizu som får en gratissjanse! Japaneren tar et touch, før hun enkelt setter inn 2-1. Foto: NTB
    50'
    Klarer Norge å utligne like fort som i første omgang?
    Ja!
    15%
    Nei.
    85%
    Antall stemmer: 3662
    Innkast til Norge lavt i banen. Har ikke fått til å skape noe fra etablerte angrep så langt i kampen, Norge.
    55'
    Graham Hansen feller Miyazawa, som får frispark på egen halvdel. Foto: NTB
    57'
    Sliter med å skape noe som helst nå, Norge. Er det på tide med noen bytter?
    60'
    Japan spiller og spiller, og vinner raskt tilbake ballen igjen.
    61'
    Spillerbytte - Norge
    Inn: Karina Sævik
    Ut: Emilie Haavi
    62'
    Inn: Frida Maanum
    Ut: Vilde Bøe Risa
    63'
    Der kommer de første endringene. Frida Maanum kommer inn for Vilde Bøe Risa, mens Karina Sævik erstatter Emilie Haavi. Foto: NTB
    64'
    VMs toppscorer, Hinata Miyazawa, drar seg inn i banen før hun løsner et skudd. Går langt over mål.
    65'
    Sævik legger seg på høyrekanten. Graham Hansen går over på venstresiden.
    65'
    Norge forsøker å presse høyt, men japanerne spiller seg mesterlig ut fra forsvarsleddet.
    67'
    Sophie Román Haug legger seg ned etter å ha blitt tråkket på av Saki Kumagai. Kommer seg opp etter hvert, men kjenner nok den stemplingen der. Foto: NTB
    67'
    Norge har foreløpig ingen skudd i andre omgang.
    71'
    Spillerbytte - Japan
    Inn: Riko Ueki
    Ut: Mina Tanaka
    72'
    Aiaiai! Ikke altfor langt unna et selvmål til der. Ueki går rett i angrep fra benken og slår inn fra kloss hold. Der er Mjelde, som header rett på Mikalsen.
    73'
    Graham Hansen skaffer en corner.
    74'
    Inn: Ada Stolsmo Hegerberg
    Ut: Tuva Hansen
    74'
    Og Norge får offensiv kraft til hjørnesparket. Ada Hegerberg kommer inn for Tuva Hansen! Foto: NTB
    74'
    Graham Hansen sikter på Román Haug, men Japan header unna.
    75'
    Hegerberg erstatter altså venstreback Hansen. Ser ut til at Norge legger om til tre midtstoppere - og både Hegerberg og Román Haug på topp.
    75'
    For en sjanse for Sævik! Graham Hansen er litt heldig når hun via Hasegawa finner innbytteren i drømmeposisjon, men skuddet går noen centimeter utenfor mål! Foto: NTB
    77'
    Maanum avslutter et nydelig norsk angrep og får bra trøkk i skuddet, men det går rett på Yamashita i buret. Norge presser nå!
    77'
    Japan 3 - 1 Norge
    Mål: Hinata Miyazawa
    Målgivende: Aoba Fujino
    NEINEINEI! Japan kontrer lynraskt når Norge mister ved midtbanen. VMs toppscorer blir nydelig spilt alene gjennom med Mikalsen, og gjør ingen feil. Nå ser det mørkt ut for Norge! Foto: NTB
    79'
    Syrstad Engen får seg en ordentlig trøkk i hodet i duell med Ueki. Begge kommer seg opp på beina igjen.
    85'
    Inn: Sara Iren Lindbak Hørte
    Ut: Thea Bjelde
    87'
    Hørte kommer inn for Norge. Skal nok bare lempes baller oppover i banen nå.
    88'
    Japan farlig frempå igjen, men Uekis avslutning blokkeres og Mikalsen plukker.
    88'
    Hasegawa slår inn fra høyre, og Mikalsen bokser til corner.
    89'
    For en sjanse for Norge! Graham Hansen kommer seg til innlegg, og Román Haug vinner først på bakerste stolpe. Blir headet inn igjen, og Sævik stanger mot mål. Men Yamashita redder mesterlig.
    89'
    Det legges til fem minutter.
    90'+1
    Japan kontrer.
    90'+2
    Sæviks gigantsjanse var nok muligheten Norge fikk. To minutter igjen å gjøre det på nå.
    90'+3
    Norge vinner et innkast høyt i banen.
    90'+3
    ... men mister umiddelbart.
    90'+4
    Der er det slutt! Norge ryker ut av VM etter to store tabber ved starten av både første og andre omgang. Japan er videre til kvartfinalen!