Slutt

22-29

Ble dekket av Jostein Overvik

Velkommen til VM-finalen i håndball. Frankrike og Norge gjør opp om gullet i Palau d'Esports i Granollers.
    Frankrike kom seg til finalen etter å ha slått Danmark 23-22 i en dramatisk kamp fredag. Norge vant greiere - 27-21 etter en god 2. omgang mot Spania.
    Dette er et oppgjør mellom kvinnehåndballens to giganter. De siste fem årene har Norge vunnet to EM-titler, mens Frankrike har gull både fra VM, EM og OL. De franske jentene slo Russland i OL-finalen i Tokyo for fire måneder siden, mens Norge havnet på bronseplass.
    Norge slo Frankrike 22-20 i fjorårets EM-finale. En tett og jevn kamp som Norge avgjorde helt på slutten etter spesielt gode prestasjoner av keeper Silje Solberg og bakspiller Nora Mørk.
    Den franske treneren Olivier Krumbholz har en svært lang historie. Han ledet Frankrike allerede i landets første VM-finale i 1999. Det ble tapt 25-24 etter fire ekstraomganger mot Norge. Han ledet Frankrike til det første VM-gullet i 2003, men måtte seg slått 32-24 av Norge i VM-finalen i Brasil 2011. I 2017 var Norge nok en gang store favoritter foran VM-finalen mot Krumbholz og Frankrike i Hamburg. Men den franske ringreven klarte å trekke ned tempoet i kampen og ta en overraskende 23-21-seier over Norge.
    Mest sentrale i det franske laget: Bakspillerne Grace Zaadie, Estelle Nze Minko, Melina Nocandy, Laura Flippes og Allison Pineau. Strekspiller Pauletta Foppa og høyrekant Alicia Toublanc markerte seg også sterkt da semifinalen ble snudd mot danskene. Frankrike har mistet førstevalget i mål, Amadine Leynaud, siden OL. Men duoen Laura Glauser og Cleopatre Darleux kan skap trobbel for Norge. Det tøffe franske forsvarsspillet styres av Beatrice Edwige.
    Katrine Lunde starter finalen i mål for Norge. Hun utelukket etter semifinalen ikke at Silje Solberg ville bli valgt på grunn av den sterke EM-finalen mot nettopp Frankrike i fjor. Men nå har valget likevel falt på Lunde.
    Det norske forsvaret fra venstre: Stine Bredal Oftedal, Sanna Solberg-Isaksen, Maren Aardahl, Kari Brattset Dale, Veronica Kristiansen og Marit Røsberg Jacobsen. I angrep kommer Nora Mørk inn for Aardahl.
    Russiske dommere i VM-finalen: Viktorija Alpaidze og Tatjana Berezkina. Duoen dømte også fjorårets EM-finale mellom Norge og Frankrike.
    – Jeg tror Mats Olsson og Thorir Hergeirsson har vurdert de forskjellige faktorene, og falt ned på den samme magefølelsen som jeg hadde, sier Viaplay-ekspert Ole Erevik om at Lunde starter i mål.
    – Det er en vurdering som er helhetlig. Det er en vurdering av hvordan de ser ut nå. Katrine er på hugget, og jeg tror på henne i dag. Jeg vet at Silje er en god keeper, og kan komme inn. Hun har også stått mot Frankrike før, sier landslagssjef Hergeirsson til Viaplay om keepervalget.
    Norge spiller sin 8. VM-finale.Slik har de tidligere finalene endt. 2017: Tap 21-23 for Frankrike. 2015: Seier 31-23 over Nederland. 2011: Seier 32-24 over Frankrike. 2007: Tap 24-29 for Russland. 2001: Tap 25-30 for Russland. 1999: Seier 25-24 over Frankrike. 1997: Tap 20-33 mot Danmark.
    Lagene entrer banen! Straks klart for VM-finalen mellom Frankrike og Norge!
    Nasjonalsanger nå. Frankrike sin først.
    «Ja, vi elsker dette landet» nå. Reis opp!
    Mange nordmenn i hallen som synger med. Fantastisk ramme, som det jo skal være i en VM-finale!
    VM-finalen er i gang! Frankrike starter med ballen.
    Norge forsvarer seg godt, og lager frikast. Gjør det ikke enkelt for de franske damene å komme til gode skuddposisjoner.
    Mål for Frankrike!
    Frankrike 1 - 0 Norge
    Så spiller de seg ut på kanten, før skuddet fra Toublanc går mellom beinene til Lunde og i mål. Frankrike scorer først.
    2'
    Mål for Norge!
    Frankrike 1 - 1 Norge
    Veronica Kristiansen! Fantastisk finte, før hun sikkert setter inn 1-1!
    2'
    Straffekast til Frankrike
    3'
    Frankrike 2 - 1 Norge
    Kjempegod straffe fra Pineau. Rett opp i vinkelen.
    3'
    Norge spiller seg ut til Jacobsen på kanten, som går i bakken. Det ropes på syvmeter, men de russiske dommerne blåser utover.
    Kristiansen spiller til Brattset Dale på strek. Hun legges i bakken, og får frikast.
    Bredal Oftedal misser i mottaket, og ballen går ut til fransk kast.
    Frankrike 2 - 2 Norge
    Kristiansen kontrer inn utligningen!
    6'
    Gult kort til Norge
    7'
    Frankrike 3 - 2 Norge
    Nesten så Lunde tar den, men skuddet fra Minko snikker seg opp i nettaket.
    7'
    Norge feiler i angrep, men Frankrike tar ikke vare på kontringen. Mørk redder Norge der med et godt returløp.
    Mørk prøver seg med et underarmskudd, men den går utenfor mål.
    8'
    Frankrike 4 - 2 Norge
    Sikker straffe fra Pineau.
    8'
    Frankrike 4 - 3 Norge
    Bredal Oftedal inn til Brattset Dale, som river seg fri før hun kaster ballen sikkert i mål!
    9'
    Lunde redder! Hennes første redning i VM-finalen. Viktig å få i gang sisteskansen!
    Mørk prøver seg fra distanse, men den reddes før ballen går i stolpen o ut til norsk kast.
    Frankrike 4 - 4 Norge
    Mørk får fyrt av gårde et skudd som sniker seg inn bak den franske keeperen!
    12'
    12'
    Silje Solberg går i mål.
    Frankrike 5 - 4 Norge
    Pineau er sikker igjen.
    13'
    Frankrike 5 - 5 Norge
    Brattset Dale med sitt andre for kvelden!
    13'
    Sanna Solberg-Isaksen får ballen på venstrekanten, men forsøket hennes reddes!
    Frankrike 6 - 5 Norge
    Horacek banker ballen inn bak Lunde.
    15'
    Bredal Oftedal får ballen, men skuddet hennes reddes. Blåses norsk frikast.
    Mørk skyter fra distansen, men det forsøket går langt over!
    Fransk brøyt. Norge kan kontre!
    Frankrike 6 - 6 Norge
    Mørk med et fantastisk innspill til Brattset Dale, som setter sitt tredje!
    17'
    Frankrike 7 - 6 Norge
    Sercien sender Frankrike foran igjen.
    17'
    Frankrike 7 - 7 Norge
    Bredal Oftedal sørger for en rask norsk utligning!
    18'
    Sercien skyter via Brattset Dale, og Frankrike får hjørnekast.
    Lunde redder, før Norge kontrer. De misbruker muligheten, og Frankrike kan angripe igjen.
    Frankrike 8 - 7 Norge
    20'
    Reistad blåses av for brøyt.
    Frankrike 9 - 7 Norge
    To raske scoringer fra Frankrike, og Hergeirsson tar timeout!
    21'
    Timeout
    21'
    Timeout slutt
    21'
    Norge kaster bort ballen i angrep, og Frankrike kan komme foran med tre!
    Frankrike 10 - 7 Norge
    Begge lag mister i angrep, før Frankrike utnytter en kontring og setter inn sitt tiende for kvelden!
    22'
    Bredal Oftedal skyter, men igjen stoppes de norske kvinnene!
    Kan bli en luke på fire mål nå!
    Frankrike 11 - 7 Norge
    Så sniker den seg under Lunde! Da kommer Silje Solberg inn.
    23'
    Oftedal har tatt turen ut på kanten, men skuddet hennes derfra reddes!
    Aiaiai, nå går ikke mye Norges vei her.
    Frankrike 12 - 7 Norge
    Fem mål bak nå! Kritisk!
    25'
    Zaadi har fått seg en smell. Skallet med Hegh Arntzen, og også den norske spilleren får sjekk på benken. Så ikke godt ut.
    Frankrike 12 - 8 Norge
    Endelig! Malin Aune scorer Norges første på syv minutter!
    25'
    Frankrike 13 - 8 Norge
    Men Frankrike går rett i angrep, og er igjen fem mål foran.
    26'
    Så kaster Mørk bort ballen i angrep.
    Frankrike 14 - 8 Norge
    Og Frankrike kontrer inn seksmålsledelse.
    26'
    – Nå rakner det fullstendig, sier Viaplay-kommentator Daniel Høglund.
    Utvisning Frankrike
    2 minutter
    27'
    Frankrike 14 - 9 Norge
    Aune er sikker fra kanten igjen! Nydelig spill fra Bredal Oftedal og Mørk i oppbyggingen av det angrepet!
    27'
    Frankrike 15 - 9 Norge
    Det norske forsvarsspillet henger ikke med!
    28'
    Frankrike med en for mye spiller på banen! Da skal det bli nok en utvisning!
    Dommerne skjer på skjermen nå.
    Det blir ny utvisning!
    2 minutter
    28'
    Da er Norge 6 mot 4 i ett minutt! Utnytt det da!
    Frankrike 15 - 10 Norge
    Aune! Tre mål på tre forsøk etter innhoppet! Strålende av Malin Aune!
    28'
    Frankrike er helt alene gjennom, men så tar de timeout selv. Vi takker og bukker.
    Ferdig
    29'
    Timeout
    29'
    29'
    Utvisning Norge
    2 minutter
    Kristiansen med dytt, og norsk utvisning.
    29'
    29'
    Frankrike 16 - 10 Norge
    Pineau igjen sikker fra syvmeteren.
    29'
    Mørk bommer i angrep!
    2 minutter
    Så gjør Norge feil i bytte, og Aardahl får tominutter.
    29'
    Aune legges i bakken på stygt vis, og det blir fransk tominutter.
    Hergeirsson prater på seg et gult kort. Lite fornøyd landslagssjef på benken.
    Nå diskuteres det mye frem og tilbake her. Ett minutt igjen av omgangen.
    Høglund og Pettersen i kommentatorbua skjønner ikke hva som skjer de heller.
    Det blir straffe til Norge!
    30'
    Frankrike 16 - 11 Norge
    Mørk banker straffen opp i vinkelen!
    30'
    Silje Solberg redder!
    Ferdig
    30'
    Ferdig
    30'
    Frankrike 16 - 12 Norge
    Reistad! Så viktig, så viktig!
    30'
    2 minutter
    30'
    Med to scoringer det siste minuttet før pause fikk Norge kappet innpå ledelsen fra seks til fire mål. Da lever dette før andre omgang!
    Antall stemmer: 11104
    – Vi må gjøre ting enklere. Vi gjør for mange tekniske feil. Det er mulig, sier Norges assistenttrener Tonje Larsen.
    Frankrike 16 - 13 Norge
    Jadda! Sånn start vi vil ha!
    31'
    Ferdig
    31'
    Og så redder Silje Solberg!
    Frankrike 16 - 14 Norge
    Norge er to mål bak! Det var seks mål etter 29 minutter av første omgang!
    32'
    Ferdig
    32'
    Frankrike feiler i angrep igjen!
    Frankrike 16 - 15 Norge
    Ett mål bak! Jeg gjentar, ETT MÅL BAK! Fem strake norske mål!
    32'
    Frankrike 16 - 16 Norge
    DET VAR 16-10!!! Reistad utligner! For en drømmestart på omgangen!
    33'
    Frankrike 17 - 16 Norge
    Foppa sender Frankrike foran igjen.
    33'
    Frankrike 17 - 17 Norge
    Bredal Oftedal setter inn 17-17!
    34'
    Silje Solberg redder igjen!
    Dobbeltstuss på Solberg-Isaksen i angrep.
    Frankrike 18 - 17 Norge
    Lassource får fyrt av, og ballen sniker seg via stolpen og i mål.
    35'
    Ballen går i beinet til Lassource, og Norge får frikast.
    Frankrike 18 - 18 Norge
    PANG! Reistad banker ballen i vinkelen.
    36'
    Frankrike 18 - 19 Norge
    NORGE LEDER VM-FINALEN! Reistad kontrer inn ledermålet! Det er første gang Norge leder i kveld.
    36'
    Frankrike 19 - 19 Norge
    Kaptein Lassource igjen for Frankrike.
    37'
    Frankrike 19 - 20 Norge
    Solberg-Isaksen trekker seg inn fra kanten, og setter ballen i mål!
    38'
    Norge har altså scoret syv mål på drøye syv minutter i denne andre omgangen! Utrolig å tenke på at Norge var seks mål bak her.
    Frankrike 19 - 21 Norge
    Bredal Oftedal sender Norge foran med to!
    39'
    2 minutter
    Solberg-Isaksen drar på seg en tominutter.
    39'
    Dømmes brøyt på Frankrike!
    Norge spiller uten keeper.
    Frankrike 19 - 22 Norge
    Passivtegnet er oppe, og Bredal Oftedal slipper til Brattset Dale på strek. Hun krangler inn en norsk tremålsledelse!
    40'
    Frankrike 20 - 22 Norge
    Frankrike svarer.
    41'
    Frankrike 20 - 23 Norge
    For en underarm av Mørk! Banker ballen opp i vinkelen. Vakkert!
    41'
    Frankrike tar timeout. De har blitt truffet på voldsomt vis av de norske håndballjentene i denne andre omgangen!
    42'
    42'
    Norge har scoret spinnville elleve mål på elleve minutter etter pause.
    Frankrike blir avblåst for passivt!
    Reistad klinker ballen rett i hodet til Darleux.
    Ferdig
    43'
    Norge forsvarer seg godt nå!
    Frankrike tar timeout igjen.
    44'
    44'
    Silje Solberg redder for femte gang i andre omgang! Hun storspiller i det norske målet!
    Frankrike kontrer, men Silje Solberg redder igjen!
    Frankrike skyter. Hva skjer? Jo, Silje Solberg redder så klart!
    SILJE SOLBERG!!! Frankrike kontrer, og kommer helt alene. Solberg redder nok en gang. For. En. Keeper!
    Silje Solberg med dobbeltredning! Ingenting går inn på den norske keeperen nå!
    2 minutter
    48'
    Straffekast til Norge
    48'
    Frankrike 20 - 24 Norge
    Mørk er sikker på straffen!
    48'
    Det var første scoring på nesten syv minutter!
    Brøyt på Norge og Reistad.
    Frankrike skyter utenfor!
    Frankrike 20 - 25 Norge
    NORGE LEDER MED FEM! Med ti minutter igjen! Solberg-Isaksen som er sikker fra kanten.
    50'
    Ferdig
    50'
    Frankrike 20 - 26 Norge
    REISTAD! Seks mål foran!
    50'
    – Dette kommer de aldri til å gi fra seg, sier Viaplay-ekspert Gunnar Pettersen.
    Frankrike har ikke scoret på ti minutter!
    Norge har sluppet inn fire i andre omgang! 14-4 leder Norge den andre omgangen.
    Frankrike 21 - 26 Norge
    Der sitter den for Frankrike igjen. Fem mål bak nå.
    52'
    Kristiansens skudd reddes.
    Silje Solberg redder igjen! Selvfølgelig, må man nesten si nå.
    Reistad prøver seg fra distanse, men den reddes! Frankrike kontrer, men den fanger Solberg-Isaksen!
    Mørk med ny underarm. Reddes.
    Frankrike får frikast.
    Under seks minutter igjen.
    Silje Solberg redder. Nå må da dette gå veien!
    Frankrike 21 - 27 Norge
    Jacobsen er så sikker fra kanten!
    56'
    – Nå er det i boks, kommenterer Gunnar Pettersen!
    Fire minutter igjen. Norge leder med seks! For en snuoperasjon!
    Frankrike 21 - 28 Norge
    Kaptein Bredal Oftedal setter inn Norges 16. i andre omgang!
    57'
    Frankrike 21 - 29 Norge
    Norge leder med åtte! Reistad setter ballen i det åpne målet!
    57'
    Norge kommer til å bli verdensmestere for første gang siden 2015!
    En helt utrolig finale!
    58'
    Pineau kaster langt utenfor!
    58'
    Norge lå altså bak med seks! Nå er de foran med åtte! Man kan knapt tro det!
    Under to minutter igjen.
    Nå reiser de seg i kommentatorbua og på tribunen.
    Frankrike 22 - 29 Norge
    Frankrike får et trøstemål.
    59'
    Trampeklapp i hallen nå! Nydelige scener!
    30 sekunder igjen.
    Norge mister i angrep.
    Men det betyr så lite, så lite.
    Fem sekunder.
    GRATULERER NORGE! VERDENSMESTERE I HÅNDBALL IGJEN!
    For en snuoperasjon av de norske damene. Helt utrolig at de lå bak med seks mål etter 29 minutter.
    Det er bare å bøye seg i støvet. Fantastiske håndballjentene!